Nem tolongtak a vevők

Lagymatag kereskedés zajlott tegnap a Budapesti Értéktőzsdén, ahol a Richter kivételével valamennyi nagy papír erősödni tudott. A BUX index 0,55 százalékkal került feljebb, követve a német és francia piacok teljesítményét. Felfüggesztették az E-Star kereskedését, mert a cég árfolyam-befolyásoló bejelentésre készül.

Munkatársunktól
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamar magas szintre lendült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX a tegnapi kereskedésben, ám a nap végére lassacskán visszacsorgott a mutató. Ennek ellenére 23162,93 ponton zárta a napot az index, ami 0,55 százalékos, vagyis 126,17 pontos emelkedésnek felelt meg. Mindemellé meglehetősen alacsony, 11,3 milliárd forintos forgalom párosult.
A BUX a nyugat-európai börzékkel tartott lépést, a régióban azonban jóval színesebb képet festettek a mutatók. Míg Prága gyakorlatilag stagnált, Varsó 0,9, Moszkva pedig 2,1 százalékkal került feljebb.
Csáky Attila, az UniCredit Bank Zrt. kereskedési igazgatója a globális piaci szereplőkből áradó enyhe optimizmus hatásának tudja be a tegnapi budapesti tőzsdei kereskedést. Mint a távirati irodának elmondta, az OTP-t és oroszországi bankját felminősítette a Fitch Ratings hitelminősítő, de ez igazából nincs hatással az árfolyamra. – A hitelminősítők ugyanis azokat az irányokat árazzák, amit a piac már eldöntött – tette hozzá. Az OTP ezúttal 0,3 százalékot erősödött 6 milliárd forintos forgalomban. Ennél jobb teljesítményt mutatott a Mol, amelynek árfolyama 1,5 százalékkal növekedett. Az olajtársaság papírjai csaknem kétmilliárd forint értékben cseréltek gazdát. A nagyok közül legjobban a Magyar Telekom produkált, amelynek részvényei 1,8 százalékkal drágultak. Egyedüliként esett viszont a húzó papírok közül a Richter: a gyógyszergyártó 1,4 százalékot gyengült 1,8 milliárd forintos forgalom mellett. Eközben szektortársa, az Egis 0,2 százalékkal csúszott vissza. Felfüggesztették tegnap délután az E-Star kereskedését, mert a társaság azt közölte a BÉT-tel, hogy olyan ügylet bejelentésére készül, amely hatással lehet papírjai árfolyamára.
Némiképp erősödni tudott a hazai fizetőeszköz. Kora este egy euróért 265,2, a svájci frankért pedig 215,6 forintot kellett adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.