Nem változott az EU-s alapkamat

Hírösszefoglaló
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfelelve a várakozásoknak, nem változtatott irányadó kamatlábán az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntő ülésén. Az EKB irányadó kamatlába a bank monetáris tanácsának döntése értelmében továbbra is 1,25 százalék. Az euróövezeti kamatláb 2000 júniusától 2008 októberéig 4,25 százalék volt, majd a világméretű gazdasági válság elmélyülésével párhuzamosan folyamatosan csökkent. Az egyszázalékos történelmi mélypontot 2009 májusában érte el. Az irányadó kamat majdnem két évig egy százalékon volt, az idén áprilisban aztán az euróövezeti monetáris politikát irányító testület az inflációs nyomásra hivatkozva 1,25 százalékra emelte. A távirati iroda összefoglalója szerint Jean-Claude Trichet EKB-elnök a kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: élénk éberséggel figyelik az infláció alakulását.
Ezt a megfogalmazást legutóbb az áprilisi kamatemelést megelőző márciusi sajtótájékoztatón használta. Elemzők többsége szerint ez azt jelenti, hogy az EKB júliusi ülésén emelhet az irányadó kamatlábon. Trichet az utóbbi két hónapban ennél enyhébb megfogalmazással élt, amikor az inflációs veszélyekről beszélt.
Az EKB-elnök ismertette az eurórendszer közgazdászainak legfrissebb inflációs előrejelzését. Ezek szerint az idén 2,5–2,7 százalékos infláció, 2012-re 1,1–2,3 százalékos infláció várható az euróövezetben. Az EKB márciusban közölt számításaihoz képest az idei árdrágulásra vonatkozó előrejelzést felfelé módosították, elsősorban a magasabb energia- és nyersanyagárak miatt. Trichet hangsúlyozta, hogy az inflációt érintő kockázatok továbbra is felfelé hatnak. Az elnök kiemelte, hogy az EKB elkötelezett a két százalék körüli, ám azt meg nem haladó inflációs célt teljesítése mellett. Ahogy korábban, úgy a csütörtöki kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatón az EKB-elnök hangsúlyozta, az elhúzódó európai adósságválság nem befolyásolja a szervezetet az esetleges újabb kamatemelésekről való döntésben. Hangsúlyozta: az EKB kamatdöntéseinél az euróövezet egészének érdekeit veszi figyelembe, és ezt a legjobban az árstabilitás megőrzésével és az inflációs várakozások rögzítésével szolgálhatják. A görög adósságválsággal kapcsolatosan leszögezte, hogy az EKB nem támogat semmilyen átstrukturálást vagy adósságleírást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.