Német front: újabb vereség

Egy héten belül a második fontos párharcot is elbuktuk a németekkel szemben. Kézilabda után ezúttal kosárlabdában. A magyar női válogatott tegnap Sopronban jó kezdés, 24-15-ös vezetés után érthetetlenül leblokkolt, s fokozatosan leadva előnyét, majd egyre nagyobb hátrányba kerülve 67-56-ra kikapott a selejtezősorozat utolsó mérkőzésén. Összességében 17 ponttal maradt alul, így nem utazhat a szombaton kezdődő Európa-bajnokságra.

2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két részletben melegítettek a németek, másfél órával a kezdés előtt kimentek az üres csarnokba kicsit dobálni, majd nagyjából a mieinkkel együtt negyed hatkor tértek vissza, hogy felvegyék a meccs hőfokát. A még feszültségmentes időpontban megkérdeztem Bastian Wernthalert, a vendégek szakvezetőjét, mire számít. „Szoros meccsre, éles küzdelemre, ötven-ötven százalékban oszlanak meg az esélyek” – felelte. Székely Norbert, a magyarok szövetségi kapitány elárulta, Honti Kata vállalja a játékot, ezért bízhattunk abban, hogy a mieink felé billen a mérleg.
Irányítónk, fekete kötéssel a bal vádliján, végigcsinálta a bemelegítést, mégsem kezdett, Fűrész Diána helyettesítette. A németek nem voltak megilletődve, ennek jeleként Breitreiner az elrontott első triplakísérlet után másodszorra is gondolkozás nélkül ráemelte a labdát, s be is talált. Ezután mindkét oldalon lassan gyűltek a pontok, a 4. perc végén még csak 5-5 volt az állás. Székely Norbert talán ezért is küldte pályára már ekkor Hontit, majd Raksányi Krisztinát, aki társánál is kalandosabb úton talált vissza a csapatba. A magyar küldöttség hétfőn tért vissza Németországból Sopronba, Raksányi kedden Pécsett érettségizett, bár az igazi vizsga tegnap várt rá. Öt-öt után a mieink kaptak jobban lábra, elléptek 15-7-re, majd a női kosárlabdára jellemző néhány – kölcsönös – idegtépő hiba után az első tíz perc 17-13-mal zárult. Időarányosan tehát jól haladtunk a hatpontos hátrány ledolgozásával, ám ennél fontosabb tanulságot is leszűrhettünk: verhetők a németek. Ugyan összeszokott, jó szellemiségű csapatuk van, klasszisuk azonban nincs, s a távoli dobásokkal hadilábon állnak.
A folytatásban Fűrész triplájával az addigi legnagyobb különbségként már 24-15-re is vezettünk, de ezután támadásban semmi sem sikerült, a vendégek viszszajöttek három pontra. Székely Norbert időt kért, de a játék nem javult. Raksányi gyors egymásutánban dobott egy homályt, kihagyott egy ziccert, beütött egy faultot, s a németek máris fordítottak (25-27). A gödör szerencsére tovább nem mélyült, igaz, kikecmeregni sem sikerült belőle. A nagyszünetben 33-33 volt az állás, azaz mintha mi sem történt volna. Pontosabban húsz perc eltelt, ugyanennyi maradt a javításra.
Csakúgy, mint az első, a második félidő is gólszegényen, ám annál több hibával kezdődött mindkét oldalon. Öt és fél perc alatt négy-négy pont, négy, illetve három személyi labda, rengeteg elrontott dobás. Sírt a labda… Az első játékrészt is ideértve Szécsi úgy tizenöt perc után dobta az első épkézláb kosarunkat. Ám ez is csak az egyenlítéshez volt elegendő (39-39), ami után a németek elhúztak hat ponttal (39-45). Tizenhárom perc volt ekkor hátra, ezalatt éppen ennyivel kellett volna több pontot szerezni az ellenfélnél, ám a harmadik negyedben tovább nőtt a különbség (40-49). Ha őszinték akartunk lenni, elúszott a meccs, elúszott a párharc, elúszott az Eb. A hajrában sem akadt vezéregyéniség, aki magával rántotta volna a többieket. Kosárlabdában pedig a küzdés, az eltökéltség mit sem ér, ha a labdát sehogy sem sikerül a gyűrűbe gyömöszölni. Pótcselekvésként a soproni közönség a Spanyolországba igazoló Honti Katát éltette, a szimpátiatüntetés azonban nem változtat a lényegen. Végeredményben 67-56-ra kikaptunk, így idén ismét lemaradtunk az Európa-bajnokságról. Ami önmagában is keserű tény, de nyilván nem javítja az esélyeinket arra sem, hogy megkapjuk a 2015-ös Eb megrendezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.