Németországi járvány spanyol kárral

Madrid kártérítési per indítását vette fontolóra a hamburgi higiéniai intézet ellen azért, mert az napokkal ezelőtt azt állította: az immár 16 halálos áldozatot követelő észak-németországi hasmenésjárványt okozó baktérium Spanyolországból importált uborkával került be az országba.

MN-összeállítás
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyol becslés szerint heti kétszázmillió eurós veszteséget okoz az országnak a Robert Koch német járványügyi hatóság tévedése. Számos uniós szakértő és mezőgazdasági szervezet is élesen bírálta a német kormányt, amiért több mint két héttel a járvány kitörése óta sem tudják megállapítani annak okait.
Kedden Debrecenben egy uniós fórumon éles vita robbant ki a spanyol és a német résztvevők között az ügyben. A Robert Koch Intézet tegnapi közlése szerint újabb 365 fertőzöttet regisztráltak, akik negyede a legsúlyosabb tünetekkel küszködik. Milliárdos kár érheti a magyar uborka-, illetve zöldség- és gyümölcstermesztőket, ha záros idő alatt nem tisztázódik, honnan ered és miként terjed a németországi járvány.
A botrány kitörése óta hazánkban is jól érzékelhetően viszszaesett az uborkafogyasztás, pedig Magyarországon továbbra sem mutatták ki a hasmenéses járvány kórokozóját.
Bővebben a 17., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.