Nemzeti rang Záborszky zenekarának

Vakulya Eszter
2011. 06. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zuglói Filharmónia nyerte el 2011-ben három évre a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Az 1954-ben Záborszky József által alapított és jelenleg fia, Záborszky Kálmán által vezetett együttes nemcsak azzal érdemelte ki a rangos címet, hogy fiatalok alkotják a zenekart, hanem a zenei nevelés terén tett erőfeszítéseivel is. Záborszky zenekara közel hozta a nagy műveket a zenét tanulókhoz ifjúsági hangversenyeivel, és azzal, hogy lehetővé tette a fiataloknak, a zenekarhoz csatlakozva maguk is az előadás részesévé válva belülről ismerjék meg a kompozíciókat. 57 éves fennállása alatt több ezer fiatal tanult zenét a zenekar kötelékeiben, különböző korosztályoknak szóló koncertjeik, bérletes hangversenyeik pedig évtizedek óta töretlen sikerrel futnak.
A háromévente adományozható kitüntetést 2001-ben alapította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a magas művészi színvonalú és az ifjúság zenei nevelésében kiemelkedő együttesek elismeréseként, s elsőként a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar viselhette a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Ezután a Rajkó Művészegyüttest, 2008-ban pedig a Magyar Virtuózok Kamarazenekart díjazták vele. Az elismerés három éven át évi 25 millió forintos támogatással jár. A Zuglói Filharmóniát javasolta kitüntetésre többek között Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.