Nemzetközi fordulat?

Fordulatot jelezhet a nemzetközi piacokon, hogy tegnap felminősítették hazánkat. A Fitch Ratings javított hazánk adóskockázati megítélésén. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője a hír kapcsán rámutatott: már korábban világos volt, hogy a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik.

Dénes Zoltán
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi negatívról stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását tegnap a Fitch Ratings. A hitelminősítő a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolta a lépést. A kilátás javítása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a közepes befektetői magyar adósosztályzatok visszaminősítésének kérdését. A Fitch elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetési célokat és intézkedéseket tükrözi. A hitelminősítő értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat az iránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá csökkenteni, és az államadósság tartósan csökkenő pályára kerülhet – számolt be az MTI.
Emlékezetes, hogy a Fitch Ratings tavaly az idei költségvetés elfogadásával szinte egy időben – sajátos karácsonyi ajándékként – egy fokozattal, BBB mínuszra minősítette le hazánk devizaadósságának osztályzatát. A leminősítést az intézet akkor azzal indokolta, hogy középtávon érdemben romlott Magyarország alapszintű költségvetési pozíciója, és a Fidesz-kormány által kidolgozott büdzsétervek „rossz irányúak” a további államháztartási konszolidáció szempontjából. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője már akkor kijelentette: a jövő a kormányt és annak gazdaságpolitikáját igazolja, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd. A tegnapi felminősítés után a szóvivő rámutatott: a magyar kormány a korábbitól eltérő gazdaságpolitikába kezdett, és ennek homlokterébe a munkahelyteremtést és a növekedést állította. Ez – tette hozzá – számos nemzetközi pénzügyi kör érdekeit sértette, ezért rövid távon leminősítésekkel járt. Kiemelte: remélik, hogy a mostani felminősítéssel fordul a kocka, és azt több hasonló lépés követi majd.
Tegnap napközben kezdetben gyengült a forint – 266,20 forintos euróárfolyamra is volt példa –, majd a Fitch döntésének nyilvánosságra kerülése után ismét erősödésnek indult a magyar valuta. Lapzártánkkor a közös uniós pénzt 265 forint körüli szinten jegyezték. Országunk adóskockázatának javításán kívül az árfolyamra az is hathatott, hogy az euróövezettel szembeni befektetői bizalom is nőtt, miután a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió illetékesei kilátásba helyezték az újabb görög segélycsomag kidolgozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.