Nyári nagyágyúk Veszprémtől Paksig

Több jazz- és bluesnagyágyú is érkezik a nyári fesztiválszezonban Veszprémbe, Paksra és a Budapest Jazz Clubba: a VeszprémFest nyitónapján Gilberto Gil koncertezik a királynék városában, Ravi Coltrane július 18-án lép színpadra a Budapest Jazz Clubban, Jon Lord pedig a Gastroblues fesztivál kedvéért érkezik Magyarországra.

Makrai Sonja
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betevő paksi blues. A szezon nyitányaként június utolsó napjaiban kezdődik a 19. Gastroblues Fesztivál. Június 30-án a tavaly elhunyt Gary Moore öccse, Cliff Moore blues-rock formációjával és dzsesszkvartettjével, a Saffron Monkeyval is színpadra lép. A magyar bluesfanatikusok Mekkájába eljön még az idén az Animal and Friends Ray Phillipsszel, a Ten Years Afterből Joe Gooch saját triójával, a Hundred Seventy Splittel, de elkíséri őt basszusgitáros társa, Leo Lyons is. Egy koncert erejéig Paksra jön még többek között Miller Anderson és Jon Lord, sőt egy spanyol bluesgitáros, Javier Vargas is. A programoknak újra a frissen felújított ESZI Sportcsarnok és Gastroblues Klub ad otthont, de nem maradhatnak el a hagyományos templomi koncertek és a vasárnapi főzőverseny sem.


Ravi Coltrane, aki nevét a nagy hírű indiai szitárművész Ravi Shankartól örökölte, kétévesen veszítette el édesapját. Első albuma 1998-ban jelent meg, a 2005-ös In Fluxot pedig már Grammy-díjra is jelölték. Játszott Herbie Hancockkal, Carlos Santanával és Branford Marsalisszal is. Ravi Coltrane és kvartettje július 18-i koncertjükön a legújabb, Blue Note című album anyagát mutatja be. A Budapest Jazz Club nyári kínálatában egy másik igazi nagyágyú, a Grammy-díjas Chris Potter szaxofonművész is szerepel, aki augusztus 29-én a Dresch Quartettel lép majd fel.
A nyár derekán, július 27-től Veszprém is zenei ínyencségekkel kecsegtet: a 8. VeszprémFestet a kétszeres Grammy-díjas brazil énekes, gitáros, Brazília egykori kulturális minisztere, Gilberto Gil koncertje nyitja majd meg a jazz, a szamba és a bossa nova elegyével.
Másnap a funk és acid jazz ötvözésére szakosodott londoni Incognito és a skandináv Nils Landgren Funk Unit ad koncertet Veszprémben, s ráadásként július 29-én a Concerto Budapest, az Amadinda ütőegyüttes és Snétberger Ferenc hispán hangulatú közös koncertje is helyet kapott a menüben. Méltó zárásként a szenegáli Youssou N’Dour fellépésére készülhetnek az ínyencek.
Érdekességképp: a fesztivál előestéjén mutatják be a Pomádé király új ruhája című gyerekoperát a Veszprémi Petőfi Színház produkciójában, de fellép az Auer Szimfonietta ifjúsági szimfonikus zenekar is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.