Nyomozás a püspökségen

Házkutatást tartott a rendőrség Wolf Gyulánál, a Pécsi Egyházmegye volt vagyonkezelőjénél. A püspökségen tavaly ősz óta zajlik a nyomozás ismeretlen tettes ellen, az eljárásnak egyelőre nincs gyanúsítottja.

Bóka Máté Ciprián
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wolf Gyulát és az előző pécsi megyés püspököt, Mayer Mihályt tavaly jelentették fel a Pécsi Egyházmegye gazdálkodásával kapcsolatban vélelmezett bűncselekmények és más – többek között szexuális jellegű – törvénysértések miatt. Az ügyben jelenleg ismeretlen tettes ellen folytatnak nyomozást, amelynek egyelőre nincs gyanúsítottja.
A közelmúltban Mohácson és Pécsen Wolf Gyulánál tartott házkutatás során a hatóság emberei iratokat, számítógépet, adathordozót foglaltak le. A volt vagyonkezelő együttműködik a rendőrséggel.
Wolf Gyula munkaviszonyát még Mayer Mihály hivatala idején szüntették meg az év elején, aki munkaügyi bírósághoz fordult, mondván, jogtalan volt az eljárás vele szemben. Wolf eltávolítása miatt – lapunk információi szerint – több millió forint kártérítést is követel.
Mayer Mihály idén januárban mondott le posztjáról. A távozása kapcsán a Hír TV Célpont című műsorának adott interjúban leszögezte, nem tudott arról, hogy munkatársai bűncselekményt követtek volna el, s szerinte médialincselés indult ellene.
Az új pécsi püspököt, Udvardy Györgyöt húsvéthétfőn iktatták be. Udvardy hangsúlyozta: kész vállalni minden feladatot, betartani és betartatni minden, az egyházmegye törvények szerinti vezetésével és kormányzásával járó egyházi, világi előírást. Eközben az Egyházfórum című lapnak névtelenül adott nyilatkozatot a Pécsi Püspökséget feljelentő férfi, aki elmondása szerint katolikus pap volt az egyházmegyében, de „kiugrott”, s jelenleg nagycsaládosként éli mindennapjait. Állítása szerint „találkozott jó néhány emberrel is, akik régóta szenvedtek az egyházi vezetés visszaélései miatt”, s konkrét bizonyítékokkal is alátámasztották a feljelentésben szereplő ügyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.