Örök érvényű mondatok sűrű időben

Latinovits Zoltán életműve felbecsülhetetlen értéket képvisel. Művészi, műfaji, szellemi és gondolkodásbeli sokoldalúsága olyan eszmerendszert teremtett, amely egyedülálló módon határozta meg a pódiumművészetet. Az elmúlt évtizedekben egyre koptattuk a jelzőket személyét illetően. Most – 35 évvel a halála után és 80. születésnapjához közeledve – elfogyott a készlet. A sallangok lemorzsolódtak, megmaradt a valódi érték: Latinovits igazi arca, tekintete, mondanivalója.

Tarics Péter
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Versmondó verseny. Versmondó verseny kezdődött tegnap Balatonszemesen a helyi temetőben nyugvó Latinovits Zoltán tiszteletére. A hetven, jórészt fiatal versmondó ma és holnap méri össze előadói képességét, a döntőbe jutott legjobb tíz versenyző vasárnap délelőtt lép színpadra. A Magyar Versmondó Egyesület, a Latinovits Alapítvány és a helyi művelődési ház háromnapos rendezvényének résztvevői tegnap koszorút helyeztek el a Színészkirály síremlékénél. (G. J. A.)


Géniusz volt, kivételes képességekkel. Színészkirály. Latinovits Zoltán nem egyszerűen versmondó volt: megújította a versmondást, szakított az addig divatos távolságtartó stílussal. A vershez hozzáadta szenvedélyét, színészi átélését, a költőt, a szöveget tisztelő pontosságát, a vers arányait megrajzoló építő fantáziáját. Mindezt árnyalt hanglejtéssel, mérnöki precizitással kidolgozott artikulációval. Hiába, építészmérnöki diplomája volt. A versmondás elmélete is foglalkoztatta: két elméleti tanulmányt is írt. Ábrákat rajzolt a versekhez, az ábrákat a művész koordináta-rendszerének nevezte. „A költő az égi antennás ember, a legérzékenyebb ember a társadalomban, aki mindent fölérez” – írta Latinovits. 1973-ban megjelent Ködszurkáló című könyve, amely nemcsak „botránykönyv” volt a diktatórikus módszerekkel dolgozó színházi emberek körében, hanem hű korábrázolás is. Sajátosan latinovitsi az a lényegre törő fogalmazás, amely az akkori színházi viszonyokat térképezi fel a színész írói képességeit (is) felsorakoztatva.
Meg akarta alapítani a Magyar Drámaírók Szövetségét, illetve a Magyar Szerzők Színházát, ahol kizárólag magyar szerzők darabjait mutatták volna be. Pozsgay Imre akkori kultuszminiszter-helyetteshez vitte el az erről szóló koncepcióját. – Latinovits Zoltán Garas Dezsővel együtt látogatott meg engem azzal a beadvánnyal, amelyben megfogalmazták egy állami támogatással működő, szabad társuláson alapuló művészszínház megalapításának igényét – emlékezett vissza Pozsgay Imre. A beadványt aláírásával tizenkét jeles közéleti személyiség támogatta, köztük Ilylyés Gyula és Kodály Zoltánné is. Pozsgay elmondása szerint a színház székhelyét a Gutenberg téri zsinagóga épületében képzelték el, az alapítás azonban Latinovits halála miatt kudarcba fulladt.
Sajátos humora volt. Néhány hónappal a halála előtt bement a Mikroszkóp Színpadra megnézni egy előadást. Komlós János direktor így köszöntötte: „Nem tudom, miként üdvözöljem itt önt: Latinovits Zoltánt, a híres színészt, a Latinovits földbirtokos fiát vagy a legidősebb Gundel unokát?” Mire Latinovits: „Én sem tudom, kinek köszönjem meg: Komlós Jánosnak, a Mikroszkóp Színház igazgatójának, az egykori ÁVO-s tisztnek vagy a szegedi rabbi fiának?!”
„Ha a művész élete rövidre szabott: élete sűrű vérű, sűrű idejű, hosszában mondja el a rábízott mondatot” – vallotta a színészkirály. Halálának körülményei máig tisztázatlanok. Többen öngyilkosságot emlegetnek, valószínűbb azonban, hogy baleset áldozata lett. Egy biztos: Latinovits Zoltánt Balatonszemesen érte a halál, vonat gázolta el 1976. június 4-én, amivel óriási kár érte a magyar színháztörténetet. (Mondták azt is, hogy a 45 éves Latinovits József Attila-lázban égett. Nos, azóta valószínűbbé vált, hogy a költő nem lett öngyilkos, hanem tragikus baleset érte.) Fájdalmasan félbeszakadt az élete és a pályája. Életműve mégis teljes és példaértékű, különös tekintettel a tőle elválaszthatatlan alkotói magatartásra, illetve mély színházszeretetére. Van mit tanulni tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.