Országos lesz a szakszervezeti demonstráció

Bákonyi Ádám
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országszerte demonstrációkat tartanak holnap a szakszervezetek a szerintük munkavállalókat sújtó kormányintézkedések miatt. Négy baloldali, szocialistákhoz közel álló konföderáció, az MSZOSZ, a SZEF, az Autonómok és az ÉSZT a megyeszékhelyeken és Budapesten autós demonstrációt, Miskolcon, Egerben, Kaposváron és Tatabányán pedig tüntetést tart. Az „együttműködő négyek” az elmúlt nyolc év sorozatos megszorításai alatt nem szerveztek hasonló akciót, az őszödi beszéd pedig semmiféle tiltakozásra nem késztette őket. Most mégis úgy látják: a rendszerváltás óta soha nem volt akkora felelősségük, mint most, így ennek tudatában készülnek a demonstrációra, amihez a napokban a Liga szakszervezetek is csatlakozott.
A jobboldali kötődésű Munkástanácsok egyetért a munkavállalókért érzett aggodalmakkal, de nem vesz részt az akcióban. A konföderáció szerint látni kell, hogy az előző MSZP–SZDSZ-kormányzás következményei sújtják most a dolgozókat, amiket az Orbán-kormánynak kell helyrehoznia. Az ország gazdasági helyzetének stabilizálásakor a jelenlegi kormányt is megilleti az a mértékű tolerancia, amit az előző kabinet országrontó tevékenysége alatt élvezett a most tiltakozó szakszervezetek részéről – véli a Munkástanácsok.
Tegnapi tájékoztatásuk szerint békés, erőszaktól és pártpolitikától mentes, törvényes keretek között zajló megmozdulást ígér holnapra a „bohócforradalmat” szervező Kónya Péter és Árok Kornél. A rendvédelmiek sztrájkbizottságának két lemondott vezetője korábban több olyan kétértelmű, homályos nyilatkozatot tett, amelyek éppen ezek ellenkezőjére utaltak. A bohócforradalmárok elszabaduló „szabadcsapatokat” emlegettek, és többször megerősítették: egy esetleges következő demonstráció békés jellegét már nem biztos, hogy garantálni tudják. Az „alkotmányos jogok védelme érdekében” hirdetett megmozduláson az Alkotmány utcában felállítandó fülkékben lehet „voksolni” arról, hogy a résztvevők bizalomvesztés miatt megvonják-e a Fidesz– KDNP-re tavaly áprilisban leadott szavazataikat. A végeredményt este a Sándor-palotánál hirdetik ki.
– Bohóctréfát űzni emberekkel és családokkal nem szép dolog, és sajnáljuk, hogy egyesek a saját politikai pecsenyéjük sütögetését, saját politikai ambícióik és karrierjük kiélését fontosabbnak tartják, mint a rájuk bízott állomány képviseletét – reagált Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.