Országos viharkárok

Csibra Tibor
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újraélesztettek tegnap egy fiatal nőt a mentők Budapesten a Margitszigeten, miután a déli órákban, a fővároson átvonuló heves zivatarban villámcsapást szenvedett. A sérültnek leállt a szíve, szerencséjére a járókelők rátaláltak, és értesítették a mentőket, kiérkezésükig pedig masszázzsal igyekeztek elindítani keringését. A hölgyet súlyos, életveszélyes állapotban szállították a Honvédkórházba. Szintén ebbe az intézménybe került megfigyelésre egy pilisszentkereszti férfi, akit ugyancsak villámcsapás ért, ő könnyebben sérült meg – tájékoztatta lapunkat az Országos Mentőszolgálat ügyelete. A viharban több lakóépület is megrongálódott a villámoktól, a Veszprém megyei Öskün és a Pest megyei Pécelen házak tetőszerkezetei gyulladtak meg a kisülésektől, utóbbi helyen három lakást tett tönkre a természeti csapás – tudtuk meg Hajdú Mártontól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjétől. Villámok okozta károkról érkeztek bejelentések budapesti ingatlanok tulajdonosaitól is.
A Fővárosi Tűzoltóság tájékoztatása szerint tegnap kora délutánig csaknem húsz riasztást kaptak, s főképp a heves esőzések miatt elárasztott pincékben kellett szivatytyúzniuk, illetve kidőlt fáktól tisztították meg az utakat. A Budapest–Miskolc vasútvonalon késéseket okozott a vihar, amely faágakat szakított le, és megrongálta a felső vezetéket.
Május és június a legcsapadékosabb hónapok a Kárpát-medencében, így ebben az időszakban nem számítanak rendkívülinek a heves esőzések – mondta el lapunknak Gál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese. Záporokra, zivatarokra kell számítani még a hét közepéig hazánk egész területén, csütörtöktől hidegfront, majd a hét végén mérsékelt meleg várható. Szakemberek szerint a villámlások idején kerülni kell a magas fákat, oszlopokat, és a viharban nem szabad futni, sportolni sem.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.