Összeállt a végleges Márai-lista

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárult a Márai-program első fejezete, elkészült annak az ötszáz műnek a listája, amelyek a nyolcezer pályázó kötet közül felkerültek a Márai-listára – jelentették be tegnap a könyvhét első napján tartott sajtótájékoztatón. A nyertes művek nagy része magyar szerző munkája, a tényirodalmi szekcióban pedig a társadalomtudomány van túlsúlyban a természettudományi tárgyú kötetekhez képest.
Most a könyvtárak köre kezdődik el: a listával egy időben megjelent a Nemzeti Kulturális Alap weblapján az a pályázati felhívás, amely a hétszáz részt vevő könyvtár számára kínál lehetőséget, hogy kiválasszák, mely művekre tartanak igényt. A programba határon túli könyvtárak és magyar tanszékek, illetve külföldi hungarológiai tanszékek is bekerültek. A kiszállítás költségeit a kiadóknak kellett elvállalniuk, az első forduló négyszázmillió forintos keretét kizárólag könyvek vásárlására használták fel.
Mint azt Szőcs Géza kulturális államtitkár a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: kompromisszum révén született meg a végleges lista, amely reményei szerint minden tekintetben elfogadható. A Márai-program második körét várhatóan augusztusban kezdik el lebonyolítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.