Összművészet kezdőknek és haladóknak

A megszokott májusi időponthoz képest az idén néhány héttel később rendezik meg Szombathelyen a mától tíz napon át tartó 21. Mediawave Nemzetközi Film- és Zenei Fesztivált.

Kárpáti György
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Győrben huszonegy éve indult útjára a filmre és a zenére koncentráló Mediawave művészeti fesztivál, amelyet idén második alkalommal Szombathelyen rendeznek meg. Két évtized hosszú idő, az egykori Fényírók fesztiválja pedig, dacolva az idővel, a legrégebb óta futó magyar összművészeti seregszemle, amelyen nemzedékek nőttek fel. A Mediawave hagyományosan a filmre és zenére koncentráló esemény, s nem lesz ez másképp most sem. Bár igazi világszenzáció idén nem található a programban, tíz nap alatt így is harminc különleges koncert került bele.
A fellépők elsősorban a két hétvégére koncentrálódnak: az első hétvégén főként szabadtéren, a másodikon a Weöres Sándor Színházban lehet majd a koncerteket hallgatni. A külföldi fellépők között található a török származású Fatima Spar és zenekara, a Freedom Fries és egy balkáni és osztrák zenészekből álló bécsi zenekar, akik szvingbe oltott világzenét, charlestonnal kevert klezmermuzsikát játszanak. Londonból érkezik a fesztivál egyik kiemelt fellépője, Andreya Triana; a fiatal soul-downtempo énekesnő saját zenekarával most először mutatkozik be hazánkban. Visszatérő vendég a cseh DVA, és hosszú idő után lép fel újra hazánkban a Párizsban élő, vajdasági improvizatív zongorista, Stevan Kovacs Tickmayer.
A magyar résztvevők közül Szombathelyre látogat az Irie Maffia, valamint 25 éves jubileumát koncerttel, kiállítással, könyv- és filmbemutatóval a fesztiválon ünnepli a Tudósok. Ferenczi György és Both Miklós külön műhelyekben foglalkozik a fiatal zenészekkel, de saját zenekaraikkal, a Rackajammel és a Naprával is színpadra állnak majd.
Változatosnak ígérkezik a filmes program: 85 országból 1276 nevezés érkezett, az előzsűri pedig összesen 73 alkotást választott ki a különböző versenyprogramokba; a játékfilmes, a kisjátékfilmes, az animációs, a kísérleti, illetve a dokumentumfilmes szekciókba. A nagyjátékfilmek között szerepel az Isabelle Hupert főszereplésével készült Különleges bánásmód, amelyben a neves francia színésznő luxusprostituáltat alakít. A programba került a fesztiválok többszörös díjnyertes kedvence, a venezuelai Testvér, amely arra a kérdésre keresi a választ, vajon egy hétköznapi testvérpár betörhet-e a dél-amerikai sztárfocisták világába. Mindkét film rendezője, a francia Jeanne Labrune és a venezuelai Marcel Rasquin is személyesen mutatja be alkotását Szombathelyen. A filmes rendezvényekhez panelbeszélgetések is kapcsolódnak. Holnap Kémek, ügynökök, besúgók 1. – Az ókortól Mata Hariig címmel a Vas Megyei Levéltár épületében tudományos konferenciát is tartanak.
A fesztivál zárókoncertjét a Shukar Collective adja, amelyben roma énekesek és táncosok bukaresti DJ-kkel álltak össze, együttműködésükről pedig korábban film is készült, amelyet szintén megtekinthetnek az érdeklődők a fesztiválon. A filmes és zenei rendezvények mellett bor- és pálinkafesztivál, képzőművészeti kiállítás és különleges színházi előadások egészítik ki a Mediawave programkínálatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.