Peking visszautasítja a hackervádat

Karczag Eszter
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hetekben több száz támadás érte magas rangú amerikai kormánytisztviselők, kínai politikai aktivisták, újságírók és főként dél-koreai hivatalnokok gmailes postafiókjait, hogy a megszerzett jelszavakkal hozzáférhessenek a levelezésekhez – közölte a Google hivatalos blogján. Az internetóriás Kínával hozta összefüggésbe az újabb hackertámadásokat; a nyomok állítólag a Santung (Shandong) tartománybeli Csinan (Jinan) városba vezettek. Csinan ad otthont a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg egyik felderítési irodájának is, amelynek szervereire már korábban is rábizonyított támadásokat a washingtoni külügyminisztérium kiberfenyegetéssel foglalkozó osztálya. A Google közleménye szerint az adathalászok támadásait sikerült elhárítaniuk, az FBI pedig bejelentette: a nyomozást az internetes céggel együttműködésben folytatja le. Tavaly az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) segítségét kérte a Google, hogy vegyen részt a kiberkalózok felkutatásában. Az akkori nyomok egy népszerű informatikusképző egyetemre és egy katonai szakiskolába vezettek, amelyek szintén a hackerközpont Csinanban találhatók. A kínai vélemény abszurdnak tartotta a feltételezést, az NSA bevonását pedig aggasztónak az internet semlegességére nézve.
Kína ismét kikéri magának a gyanúsítgatást, noha a Google nem konkrétan a kormányt támadta. A külügyminisztérium szóvivője, Hong Lej szerint a kiberkalózkodás nemzetközi probléma, és Kína is áldozat; a hackerek állítólagos állami támogatása alaptalan vád, amelyet hátsó szándékok vezérelnek. Az Új Kína hírügynökség egyik szerkesztői cikke szerint az internetes cég fantazmagóriái aláássák az internetbe vetett globális bizalmat. A Google nem engedhet meg magának ehhez hasonló kirohanásokat alapos bizonyítékok híján – olvasható a cikkben, amely szerint egy óriás sem bíráskodhat kedvére, ráadásul úgy, hogy ő maga sem a megtestesült üzleti etika. A lap példaként az illegális gyógyszerreklámokból való nyerészkedést hozta fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.