Polgárháború fenyeget Jemenben

Folytatódtak a jemeni főváros központjában az immár három napja zajló, heves harcok, a halálos áldozatok száma ötvenhez közelít – írta az MTI. A leghatalmasabb és számottevő katonai erővel is rendelkező jemeni törzs, a hasíd fegyveresei és az Ali Abdullah Száleh jemeni elnököt támogató hadsereg közötti harcok színtere Szanaa északi része.

Munkatársunktól
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fegyveresek a Szadik al-Ahmar sejk vezette törzsből a hírek szerint az elmúlt két napban elfoglalták a belügyminisztérium, valamint több más minisztérium és az állami hírügynökség épületét, és átvették az ellenőrzést a jemeni nemzeti légitársaság, a Yemenia felett. A helyzet tovább romlik Szanaában, akadozik az áram- és a vízszolgáltatás, és egyre nehezebb gázpalackot szerezni, ezért sok civil megpróbál elmenekülni a városból.
Az utcai harcok azután robbantak ki a jemeni fővárosban, hogy Ali Abdullah Száleh elnök a rá nehezedő, erőteljes külföldi és belföldi nyomással dacolva vasárnap elutasította egy békés hatalomátadásról szóló megállapodás aláírását. Azt azonban tegnap leszögezte, hogy az országban nem lesz polgárháború, pedig a hasíd törzs vezetője ezt vetette Száleh szemére. Száleh szerint viszont éppen Al-Ahmar törzsi vezető és a hozzá tartozó erők akarnak polgárháborút kiprovokálni. A felelősség az ártatlan civilek haláláért őket terheli, mondta az elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.