Portugália az IMF markában

A jobbközép szociáldemokraták nyerték az előre hozott portugál választásokat a szavazatok 37-42 százalékának megszerzésével, így minden bizonnyal a kereszténydemokratákkal alakítanak koalíciót – ez derül ki a tegnap késő este közölt exit poll eredményekből. José Sócrates miniszterelnök szocialista pártja 24-30 százalékos végső eredményre számíthat.

2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több mint 9,6 millió szavazásra jogosult portugál polgár szomorúan járult az urnákhoz tegnap, hogy eldöntse, melyik kormány hajtja végre az EU, az Európai Központi Bank és az IMF trojkája mentőövének programját a 78 milliárd eurós segítségért cserébe. A január végi elnökválasztást is jellemző alacsony részvételi arány ezért nem nőtt, hanem csökkent. A 2009 novemberétől 2011 januárjáig elfogadott három megszorítócsomagon kívül a mentőöv az eddigi megszorításokon kívül újabb adóemeléseket, valamint nagyszabású privatizációkat helyezett kilátásba, de további szociális kedvezményeket is megvonnak a lakosoktól, akikre nagyon nehéz évek várnak – ismerte el a három versenyben maradt párt. Bár két hónapig tartott a kampány, minden elemzőnek feltűnt, hogy tulajdonképpen nem volt igazi tétje, mert látványosan mellőzték a másik féltől sok szavazót elhódító botrányokat. A szocialisták nem bolygatták az előző jobboldali koalíciós kormány idején vett német tengeralattjárók furcsa szerződését. A kereszténydemokraták (CDS/PP) és a jobbközép szociáldemokraták (PSD) pedig szőr mentén bántak a Sócrates miniszterelnököt érzékenyen érintő két másik korrupciós üggyel, az úgynevezett Freeport- és az ócskavasbotránnyal.
A magyarázat igen egyszerű, mert Brüsszelből megüzenték, hogy tartós kormányt akarnak a költségvetési hiány és a külső adósság lefaragásának végrehajtásához. Még a hármas – szociáldemokrata–szocialista–kereszténydemokrata – nagykoalíciótól sem zárkóznak el, csak ne gyenge kisebbségi kormányt alakítsanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.