Rács mögött egy magyar zöldaktivista

Csibra Tibor
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Grönlandi börtönben tartják őrizetben a Greenpeace egyik magyar aktivistáját. Major Dávidot 17 társával együtt állították elő szombaton a dán hatóságok, miután négy napra megakadályozták a Cairn Energy olajfúró tornyának munkáját a sarkvidéken. A Greenpeace azért kezdett akcióba Grönland környékén, mert az említett cég olyan területen folytatja munkáját, ahol a fehérdelfinfélékhez tartozó narválok élnek. A zöldszervezet kifogásában hangsúlyozta, hogy az edinburgh-i székhelyű Cairn Energy nem hajlandó bemutatni műszaki terveit, amelyek egy esetleges olajömléskor kialakuló katasztrófahelyzet kezeléséről szólnak. A Greenpeace szakemberei 17 dokumentumot szerettek volna átnézni, de a skót vállalat csak kettőt adott át ezekből, ami a zöldek szerint arra vall, hogy az olajfúrás ökológiai szempontból nagyon kockázatos a grönlandi vizeken. A természetvédők állítják, a sarki területeken az olajszennyezés eltakarítása sokkal nehezebb lenne, mint az emlékezetes mexikói-öbölbeli ipari katasztrófa után.
Illegális behatolás és birtokháborítás miatt vették őrizetbe Major Dávidot, a Cairn Energy pedig pert helyezett kilátásba a fúrótorony leállása miatt elmaradt négymillió dolláros haszna miatt – tájékoztatta lapunkat Vay Márton, a Greenpeace Magyarország sajtószóvivője. Hozzátette: nemzetközi jogászcsoport képviseli az aktivistákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.