Rákgyógyszereket loptak orvosok?

Kulcsár Anna
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán megdöbbentő büntetőügyet tárgyal a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Az eddigi adatok szerint orvosok és más kórházi dolgozók rákgyógyszereket vettek el a munkahelyükön, és pénz és egyéb anyagi szolgáltatás ellenében továbbadták őket egy hajdani orvoslátogató kollégájuknak.
A bírósági sajtóirodától szerzett értesülésünk szerint az orvoslátogató 2006 áprilisától egy éven át vényköteles citosztatikumokat – rákgyógyszereket – szerzett be jogellenesen olyan kollégáitól, akik akkor egy budapesti és két vidéki kórházban dolgoztak. A gyógyszerek egy része a kórházi osztályokon felhasználásra, másik részük megsemmisítésre várt. Utóbbi csoportba tartozó anyagokat a betegek vagy hozzátartozóik szolgáltatták vissza, illetve szavatosságuk lejárt. Az ügy résztvevői olyan készítményt is eltulajdonítottak, amelyeket gyógyszergyárak kipróbálásra adtak át az egészségügyi intézményeknek. Az orvoslátogató a nyomozati adatok szerint jelentős haszonnal adta tovább a beszerzett nagy mennyiségű készletet.
Az eset miatt a VIII. kerületi ügyészség emelt vádat. Az orvoslátogatót – az ügy főszereplőjét – jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövettet orgazdaság bűntettével vádolják. Három társának, az intézmények dolgozóinak jelentős értékre, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett sikkasztás bűntette miatt kell bíróság elé állnia.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.