Reflektorfényben marad a térség

Balogh Roland
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erősebb lesz az Európai Unió a magyar soros elnökség végére, olyan politikákat sikerült ugyanis előrevinni, amelyek révén mélyül a tagállamok együttműködése – mondta tegnap lengyel kollégájával tartott közös budapesti sajtótájékoztatóján Győri Enikő. Az uniós ügyekben illetékes külügyi államtitkár szerint – aki egyeztetett Mikolaj Dowgielewicz-cel az EU-elnökség átadásáról – a magyar elnökség végére az Európai Uniónak lesz egy romastratégiája, létrejön a Duna-stratégia, ezenkívül fontos döntések születtek a közös energiapolitikában, a közös energiapiac megteremtéséről.
Az uniós gazdasági kormányzásról szólva Győri Enikő elmondta, a pénzügyi szektor megreformálása a mostani, első – spanyol– belga–magyar – uniós elnökségi trió alatt kezdődött el, a magyar elnökség stratégiai feladata volt a gazdasági kormányzás és a pénzügyi stabilitás megteremtése. A külügyi államtitkár szerint 2011 első fél évében nagyon jó volt a közép-európai együttműködés, fontos, hogy a magyar és az azt követő lengyel elnökség révén a régió 2011-ben reflektorfénybe kerülhessen.
Győri Enikő arról is beszélt, Magyarország július 1-jén Varsóban adja át a stafétabotot a lengyel elnökségnek. Mikolaj Dowgielewicz szerint a magyar elnökség sikeres volt az EU számára. A lengyel programról szólva elmondta, elnökségük egyik legfontosabb eseménye a keleti partnerség várhatóan szeptember 29–30-i csúcstalálkozója lesz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, az elkövetkező hónapokban ki kell dolgozni egy „jobb ajánlatot” a keleti partnerek számára, például a vízumkérdéssel, a gazdasági és politikai reformok támogatásával kapcsolatban, továbbá hatékonyabbá kellene tenni az EU-költségvetésből történő támogatások felhasználását, míg a kutatók, diákok uniós programokban való részvételét pedig meg kellene könnyíteni. A lengyel külügyi államtitkár arról is beszélt, fontosnak tartják a magyarok által ismét felélénkített csatlakozási folyamatok folytatását a Nyugat-Balkánon, illetve szeretnék továbbvinni és megoldani a magyar elnökség kiemelt kérdéseként kezelt Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának ügyét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.