Reménysugár-ügy: vizsgálat indult

Ismét minisztériumi vizsgálat indult a fővárosi Reménysugár Habilitációs Intézet ellen, ahol több dolgozó is arra panaszkodik, hogy rettegésben tartja őket és a többi beteget az intézet egyik lakója. Továbbra is otthon van és kezelésre szorul az az ápolónő, aki feljelentést tett a közveszélyes férfi ellen, miután áprilisban bántalmazta őt.

Győr Ágnes
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálat indult a fővárosi Reménysugár Habilitációs Intézet ügyében – tudta meg lapunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumtól. A döntés azután született meg, hogy áprilisban a XXII. kerületi, súlyos és halmozottan súlyos értelmi fogyatékosokat gondozó otthonban az egyik ápolónő feljelentést tett az intézmény és annak egyik bentlakója ellen. Azért fordult a hatóságokhoz, mert megverte őt a húszas éveiben járó páciens, aki – elmondása alapján – kiszámíthatatlan és agresszív viselkedésével rettegésben tartja a többi beteget és a dolgozókat. Az intézet lakója ellen könnyű testi sértés miatt feljelentést tettek – erősítette meg a Budai Központi Kerületi Bíróság.
A sértett fejét étkeztetés közben kezdte el ököllel verni a húszéves férfi, akiről szakemberek korábban megállapították, hogy közveszélyes. Úgy értesültünk, hogy kevesebb mint három héttel ezelőtt az otthon egy másik munkatársát ugyanaz a férfi előbb fojtogatta, majd a hajánál fogva végigvonszolta a folyosón, de hasonló támadásoknak többen is ki voltak téve. A megvert kollégák közül többen fontolgatják, hogy szintén a hatósághoz fordulnak.
Az áprilisban megvert ápoló az eset óta kezelésre szorul és nyugtatókat szed. Mint mondta, az egészsége ment rá a történtekre, s az intézmény vezetősége még csak fel sem hívta, hogy megkérdezze: jobban van-e. Megfenyegették ugyanakkor a verés után nem sokkal, hogy amennyiben nem tér vissza a munkába, akkor hamarosan mást vesznek fel a helyére.
Miként megírtuk, áprilisban a XXII. kerületi rendőrkapitányság gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen, miután az intézet első emeleti ablakán kiesett egy 32 éves autista nő. Korábban is előfordult, hogy a beteg kimászott az ablakon, de egyszer sem sérült meg, ezért is érthetetlen, miért költöztették körülbelül fél évvel ezelőtt az emeletre a csoportját.
2004-ben az egészségügyi miniszter menesztette az intézet vezetőségét és miniszteri biztost nevezett ki, miután egy haláleset nyomán kiderült, hogy sorozatosan megsértik a betegek jogait, és vélhetőleg nem megfelelően gazdálkodnak az állami támogatással. Két évvel ezelőtt az egyik szakszervezet kezdeményezésére soron kívüli minisztériumi vizsgálat indult a budapesti otthonban – olvasható a HVG internetes oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.