Rendben lévő vétel volt a Mol

Hírösszefoglaló
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jókor, jót és jó áron vásároltunk – jelentette ki Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a parlamentben keddről szerdára virradó hajnalban az állami Mol-részvényvásárlás parlamenti jóváhagyását kérő kormányzati előterjesztés általános vitájában. A tárcavezető a távirati iroda összefoglalója szerint hozzátette: az energetikai vállalat részvényei a nemzeti vagyont gyarapítják, emellett csökkentik Magyarország és a régió energiafüggőségét, továbbá megoldják a magyar–orosz kapcsolatokat terhelő helyzetet, illetve megerősítik a Mol stratégiai jellégét. Mint ismeretes, a magyar állam részvényenként 22 400 forintos átlagáron vásárolhatja meg a Mol 21,2 százalékos részvénypakettjét az orosz Szurgutnyeftyegaztól, ami mintegy 500 milliárd forintos kiadást jelent.
Az MSZP-s Józsa István a vitában arra mutatott rá, hogy a Mol évek óta nem fizet osztalékot részvényeseinek, így kérdéses, hogy az állam miként húzhat hasznot az ügyletből. Egyben úgy vélte, a tranzakció nem áll összhangban a kormány államadósság ellen háborút hirdető költségvetési politikájával.
Hegedűs Tamás, a Jobbik képviselője kifejezetten ügyes húzásnak minősítette, hogy a vásárlás az IMF-hitelkeretből valósul meg. Közben az LMP-s Jávor Benedek úgy foglalt állást, hogy az államnak inkább szabályozó szerepben kellene megjelennie az energiapolitikában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.