Rendet a durva drukkerek között!

Munkatársunktól
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigorítaná a Belügyminisztérium a sporthuliganizmus felszámolása érdekében a büntető törvénykönyv (Btk.) vonatkozó paszszusait és más jogszabályokat is, és súlyosabban büntetnék azokat, akik a sportrendezvényre utazás és az onnan történő távozás során követnek el szabálysértéseket. A kormányzat honlapján közzétett minisztériumi tervezet alapján a jövőben kitiltás várna az ilyen rendbontókra is, mert a tárca álláspontja szerint őket is sporthuligánokként kell kezelni. A belügy úgy változtatna a fokozott, illetve kiemelt biztonsági kockázatú sportrendezvények biztosítási szabályain, hogy a szervező az eseményt megelőző 15 napon belül köteles lenne felkérni a hely szerint illetékes rendőrkapitányságot, hogy térítés ellenében működjön közre a létesítmény rendjének fenntartásában.
A tervezetben a tárca kitér arra is, miként változtatnának a Btk.-nak a rendbontással összefüggő paragrafusain. Ennek alapján a jövőben akkor is kiszabható lenne a három évig terjedő szabadságvesztés, ha a rendbontás a köznyugalom súlyos megzavarásával jár, és egytől őt évig terjedő büntetéssel szankcionálnák azt, ha a cselekményt csoportosan és felfegyverkezve, vagy fegyveresen követik el. A szabálysértési törvényt a minisztérium kiegészítené a sportrendezvény rendjének megbontására vonatkozó passzussal. Ennek értelmében aki sportrendezvényen a lelátónak a nézőktől vagy azok meghatározott csoportjától elzárt területére jogosulatlanul belép, ott tartózkodik, illetve oda bármit bedob, elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, egyúttal akár ki is tiltható a létesítményből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.