Rendezvények az elnökség végén

Hírösszefoglaló
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan közeledik az európai uniós magyar elnökség vége, és ezt tükrözik a napokban sorra kerülő protokolláris rendezvények. Pénteken talán a fél év legfontosabb eseményének voltak a házigazdái a magyar állam és képviselői a Vatikánban, ahol a Liszt-év tiszteletére adtak koncertet, amelyen részt vett XVI. Benedek pápa. Őszentsége magyarul köszöntötte a résztvevőket, majd a magyar delegáció nevében Schmitt Pál államfő olaszul mondott köszöntőt. Az eseményen képviseltette magát Orbán Viktor miniszterelnök és felesége, a kormánytagok közül Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Martonyi János külügyminiszter, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek, Szabó István református püspök, Kalota József ortodox érseki vikárius, Bolberitz Pál katolikus pap, Farkas István piarista szerzetes, valamint Dúl Géza cigánypasztorációs referens. A zeneszerető pápa kiemelt figyelemmel kísérte a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar szereplését.
A koncert előtti audiencián Magyarország európai uniós elnökségének eredményeiről és a magyar alkotmányról is beszélt egymással XVI. Benedek és Schmitt Pál. A magyar államfő nyilatkozatában emlékeztetett: a magyar alkotmányban a keresztény értékekre való utalás megfogalmazása magának a pápának köszönhető, legutolsó találkozásukon ugyanis XVI. Benedek utalt arra, hogy a lengyel alkotmányt vegyék példaképnek a magyar alaptörvényhez.
Az elnökségi rendezvények sorában ma és holnap az Országgyűlésben kerül sor az úgynevezett COSAC-találkozóra, amelyen az uniós tagországok nemzeti parlamenti szakbizottságainak, az Európai Parlament illetékes bizottságainak, valamint a tagjelölt országok parlamenti partnerbizottsági elnökei és tagjai vesznek részt. Felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.