Rendvédelem vagy rendbontás

Orbán Viktor elvárja a rendvédelmi dolgozóktól, hogy minden körülmények között a rend oldalán álljanak, és semmilyen módon ne térjenek át a rendbontók oldalára – közölte Szijjártó Péter a kormányfő és a rendvédelmi szakszervezetek tegnapi találkozója után. Noha az érdekvédők továbbra sem tudják elfogadni a nyugdíjkedvezmények változásait, üdvözlik, hogy az alkotmánymódosításhoz kapcsolódó törvényi változások és az új életpályamodell kidolgozásába bevonják őket.

Bákonyi Ádám
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt viszont kifogásolják, hogy a nyugdíjban maradó, 57 év alatti egykori rendvédelmi dolgozók 16 százalékos adójáról nem mondott le a kormány. Bár többen is demonstrációra készülnek, a szakszervezetek nem vesznek részt az úgynevezett bohócforradalomban, amit a rendvédelmi sztrájkbizottság két, korábban lemondott vezetője hirdetett meg.
A Századvég Alapítvány elemzéséből kiderül, hogy a korkedvezményes nyugdíj rendszere Magyarországon az egyik legkedvezőbb Európában, a „kiváltságos helyzetben lévő” munkavállalói csoportok tagjai kevés szolgálati idővel, fiatalon, teljes nyugdíjjal vonulhattak vissza a munkaerőpiacról. A kutatás szerint Magyarországon a korkedvezményes nyugdíjazásnak egy olyan „öszvér megoldása” jött létre, amely az állami kötelezettségek túlvállalása mellett a nemzetközi példákban látott kedvezménytípusok mindegyikét egyszerre biztosította a rendvédelmi dolgozóknak. Németországban a hivatásosok nem vagy csak alig részesülhetnek nyugdíjkedvezményben, ami azt jelenti, hogy 60, illetve a későbbiekben 62 éves korban mehetnek nyugdíjba. Ausztriában pedig a rendőrök alig egy-két évvel korábban tehetik meg ezt, mint az egész köztisztviselői, közalkalmazotti kör. Lengyelországban hasonló folyamatok játszódnak le, mint Magyarországon.

Részletek a 4., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.