Rendvédelmiekkel egyeztetett az MSZP

A Fidesz a rendvédelmiek nyugdíjkedvezményeinek megvonásával azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e – közölte az MSZP elnöke az érintett szakszervezetek vezetőivel folytatott tárgyalása után. Szijjártó Péter (Fidesz) közben szerénységre intette a szocialistákat nyugdíjügyben. Az államfő viszont aláírta azt az alkotmánymódosítást, amely szociális ellátássá alakíthatóvá, megszüntethetővé teszi az öregségi nyugdíjkorhatár előtti nyugellátást.

Török László
2011. 06. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem járható út, ha a kormány társadalmi csoportokat fordít egymás ellen, s a megosztás, bűnbakképzés politikáját folytatja – vélte Mesterházy Attila MSZP-elnök, miután tegnap találkozott a rendvédelmi dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetőivel. A szocialista politikus szerint a nyugdíjkedvezmények megvonása is e stratégia része. Kifejtette, a hétfőn elfogadott alkotmánymódosítás után nem csak a rendvédelmiektől vonhatják el visszamenőlegesen szerzett jogaikat. A Fidesz most azt teszteli, hogy később más társadalmi csoportok szerzett jogait is elveheti-e – vélte Mesterházy, hangsúlyozva, pártja ezt elfogadhatatlannak tartja. Az MSZP elnöke szerint a nyugdíjkorhatárt el nem ért, volt rendvédelmieket ösztönzéssel kellene visszahívni a munkaerőpiacra, nem zsarolással. Hozzátette, támogatnák az életpályamodell bevezetését, ha a kormány konkrétan meg tudja jelölni annak forrását.
Harangozó Tamás, az MSZP elnökségi tagja szerint a nyugdíjrendszer újraszabályozása nem szakmapolitikai megfontolások mentén történik, annak oka a konvergenciaprogramban az unió felé vállalt kötelezettség. Szerinte a várható intézkedések tömeges pályaelhagyást eredményeznek, ami komoly közbiztonsági kockázathoz vezethet. Ezért kezdeményezte a belügyminiszternél, hogy a nyugdíjas, korábban a rendészeti szervek állományába tartozókat állami társaságok őrzés-védelmére alkalmazzák, ami hatezer embernek adna munkát. Kérdésre válaszolva Mesterházy közölte, az MSZP szolidáris a tüntető rendvédelmiekkel, ám párttámogatást e demonstrációkhoz nem adnak.
A miniszterelnök szóvivője szerint nyugdíjügyben a szocialisták részéről jóval több szerénységre lenne ok, hiszen ha ők nem tették volna tönkre az országot, akkor most a rendvédelmi dolgozók sokkal jobb és méltóbb körülmények között tehetnék a dolgukat. Szijjártó Péter hangsúlyozta, senki semmilyen pénzt nem akar elvenni a már szolgálati nyugdíjban lévő, egykori rendvédelmi dolgozóktól. Munkát akarunk adni, mondta, megerősítve, az új nyugdíjrendszer hatálybalépésével egy időben a rendvédelmi dolgozókra vonatkozó új életpályamodell legfontosabb elemei is életbe lépnek.
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője kijelentette, a kabinet ahhoz kért és kapott támogatást a kormánypárti frakciószövetségtől, hogy a rendvédelmi dolgozók viszszatérjenek a munka világába. A mozdonyvezetőkről és a buszsofőrökről szólva azt mondta: világos, hogy a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét hosszú távon nem lehet érvényesíteni, az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak mindenkire nézve kötelezőnek kell lennie, attól csak különleges helyzetben és nagyon mérsékelten lehet eltérni. Hozzátette, kész tárgyalni a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel, ha már a parlament előtt van a szabályozás.
A Köztársasági Elnöki Hivatal tegnap közölte, Schmitt Pál aláírta az Országgyűlés által elfogadott alkotmánymódosítást, amely csökkenthetővé, szociális ellátássá alakíthatóvá s megszüntethetővé teszi az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátást. Schmitt a házelnöknek küldött levelében felhívta a parlamentet, hogy a részletszabályok kidolgozása során, illetve „az elengedhetetlen társadalmi egyeztetéseket követően a fokozatosság elve alapján hozzák meg azokat a döntéseket”, amelyek figyelembe veszik az egyes életpályamodelleket, az érintettek egyéni körülményeit, így biztosítva a szociális jogok érvényesülését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.