Rippl-Rónai 150

Munkatársunktól
2011. 06. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 150 éve született festőóriás, a „szecesszió magyar hírnökeként” emlegetett Rippl-Rónai József egykori lakhelye, a Róma-villa parkjában tartott keddi szoboravatással kezdődött Kaposváron a már hagyományos Festők városa hangulatfesztivál. A bronz mellszobor, amely egy ma már nyugdíjas múzeumi teremőr megtakarított pénzéből készült, Horváth Balázs alkotása. A város keleti temetőjében nyugvó festő sírjánál ma délelőtt a város iskolái és a kulturális intézményeinek képviselői tisztelegnek. A szombatig tartó háromnapos fesztivál első kiállítását, Rippl-Rónai magángyűjteményekben őrzött képeinek tárlatát ma nyitják meg a Vaszary Képtárban, holnap délutántól pedig a festő nevét viselő megyei múzeumban Lossonczy Tamás festő és Lossonczy Ibolya szobrász munkáival ismerkedhetnek meg a művészetkedvelők. A csaknem ötven, jórészt képzőművészeti esemény közül kiemelkedik a II. Országos Utcatárlat és a Köztéri szobrászat 2011 című kiállítás. A fesztivál hangulatához többek közt ma este nyolctól a Babos Gyula Trió, holnap este fél kilenctől a Magashegyi Underground, szombaton pedig Szabó Balázs és bandája szolgáltat zenét. (G. J. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.