Rosszabb nem is lehetne

Munkatársunktól
2011. 06. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb-sorsolás. A csoport (Belgrád): Lengyelország, Szerbia, Szlovákia, Dánia. B csoport (Nis): Németország, Svédország, Macedónia, Csehország. C csoport (Újvidék): Franciaország, Spanyolország, Magyarország, Oroszország. D csoport (Versec): Horvátország, Szlovénia, Izland, Norvégia. A magyarok csoportellenfelei. Január 16.: Oroszország; január 18.: Spanyolország; január 20.: Franciaország. A középdöntőben január 22-én, 24-én és 25-én játszik az újvidéki csoport.


Újabban rájár a rúd a magyar kézilabdára. Azt követően, hogy női válogatottunk a lehető legnehezebb riválist, Németországot fogta ki a vb-selejtezőre (sajnos ki is esett), a jövő januári szerbiai férfi Európa-bajnokság sorsolásán is elképesztően erős ellenfeleket kaptak a mieink: Újvidéken sorrendben Oroszországgal, Spanyolországgal és Franciaországgal mérkőznek. E három vetélytárs a legjobb négy között sem lenne elképzelhetetlen, ez azonban még az első fázis, a csoportkör.
Méghozzá egyedien rangos szereposztással, az olimpiai és világbajnok, címvédő franciákkal, a vb-bronzérmes spanyolokkal, valamint az oroszokkal, akik azért kerültek a negyedik kalapba, mert a legutóbbi vb-ről lemaradtak, de ettől még kétség sem férhet hozzá, hogy roppant erősek. Ráadásul számukra a többieknél is nagyobb a tét, mert ki kell harcolniuk az indulási jogot az olimpiai selejtezőn. Két éve, az ausztriai Eb bécsújhelyi kvartettjéből a franciák, a spanyolok és a csehek mögött, negyedikként zártak a mieink, így kiestek, most a cseheket oroszokra „cseréltük”, de ettől persze még jó lenne továbbjutni. Érthető, hogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány sem repesett a boldogságtól, amikor a távirati irodának így nyilatkozott: „Veretlenül kijutottunk az Eb-re, de a második kalap nem hozott szerencsét. Mindenhonnan gyakorlatilag a lehető legnehezebb csapatot kaptuk. A franciák, a spanyolok és az oroszok is az elmúlt évtized legjobbjai, még akkor is, ha utóbbiak nem jutottak ki az idei vb-re. Az Eb mindig is magas színvonalú torna, és most már a csoportmeccseken is roppant komoly mérkőzésekre kell számítani. A felkészülésünket is ehhez kell igazítani. A következő szezon eleve különösen nehéz lesz. Januárban Eb, áprilisban olimpiai kvalifikáció, majd ha sikerül, nyáron jöhet az olimpia. Az lesz a feladat, hogy a játékosokat nyolc hónapon át egy olyan teljesítményszinten tartsuk, hogy 90-100 százalékot tudjanak nyújtani.”
Ha sikerül a továbblépés, a horvát, szlovén, izlandi, norvég négyes legjobb három alakulata csatlakozik az újvidéki „túlélőkhöz”. Ennyire azonban még felesleges előre nézni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.