Röviden

MTI
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hackerek a hadiipar ellen
Washington. Ismeretlen hackerek betörtek a Lockheed Martin amerikai repülőgépgyártó cégnek, valamint a washingtoni kormány több más hadiipari szállítójának biztonsági rendszerébe. Egyelőre nem tudni, hogy a hackereknek sikerült-e adatot kimenteni a rendszerekből, és ha igen, akkor milyeneket. Mindazonáltal a Lockheed Martin és a többi hadiipari cég hálózatai kényes adatokat tartalmaznak az újonnan kifejlesztett fegyverrendszerekről, de a jelenleg Afganisztánban és Irakban használt katonai technológiával kapcsolatban is. (MTI)

Ruandai népirtó rendőrkézen
Kinshasa. Kongó keleti részén elfogták egy hutu szélsőséges fegyveres csoport évek óta szökésben lévő vezetőjét. Bernard Munyagisharit népirtás és más bűncselekmények miatt körözték, az 1994-es ruandai népirtást vizsgáló, tanzániai székhelyű nemzetközi törvényszék ügyésze közölte, hogy bíróság elé állítják a férfit. (MTI)

Észak-Korea engedékenysége
Phenjan. Észak-Korea szabadon engedte szombaton azt a koreai származású amerikai állampolgárt, akit fél évig tartott fogva feltehetőleg keresztény térítés vádjával. Jun Young Sut átadták annak az amerikai különmegbízottnak, Robert Kingnek, aki a kommunista ország élelmiszersegélyre irányuló kérelmét vizsgálta néhány napig. (MTI)

Elfojtott moszkvai felvonulás
Moszkva. Megtámadták egy homoszexuális felvonulás résztvevőit szombaton az orosz fővárosban, Moszkvában; a menet megtartásához a hatóságok előzetesen nem járultak hozzá, s a rendőrség féltucatnyi felvonulót őrizetbe vett. A homoszexuálisok 2008-ban a strasbourgi európai emberi jogi bírósághoz fordultak, amely jogsértőnek minősítette a felvonulások betiltását. (MTI)

Csendben tüntettek Szaakasvili ellen
Tbiliszi. Csaknem háromezren vonultak fel némán szombaton a grúz főváros központjában, hogy a „hallgatás akciójával” tiltakozzanak a csütörtöki tbiliszi tüntetés durva feloszlatása ellen. A tüntetők akkor Mihail Szaakasvili államfő távozását követelték, hevenyészett barikádokat is felállítottak, hogy megakadályozzák a hadsereg csütörtökre, az ország függetlenségének évfordulójára tervezett felvonulását. (MTI)

Feloszlatják a lett parlamentet
Riga. A parlament feloszlatását indítványozta szombat este a lett államfő. Valdis Zatlers a közszolgálati televízióban jelentette be döntését, amelyet azzal indokolt, hogy véget kíván vetni „a hivatali tisztségek kereskedelmének” a törvényhozásban. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.