Röviden

MTI
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zöld jelzés az orosz gabonaexportnak
Oroszország július elejével visszavonja a tavaly augusztusban elrendelt gabonaexport-tilalmat – jelentette be a hét végén Vlagyimir Putyin. Az embargót eredetileg 2010. december 31-ig rendelték el, de később meghosszabbították június 30-ig azzal, hogy csak akkor lehet majd visszavonni, amikor már láthatóvá válik, menynyi gabona terem idén. Az első prognózisok szerint idén 85- 90 millió tonna gabonatermés várható. (MTI)

Jövőre készül el az atomtároló
Jövőre fogadókész lesz Bátaapátiban az atomhulladékot tároló két kamra – jelentette be Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezetője. A technológiai épületben, ahol 3000 hordó átmeneti tárolására van engedély, jelenleg csaknem 2600 hordónyi hulladék van, ezért fontos, hogy a jövő év végére elkezdődjön a hordók végleges helyre szállítása. Első lépésben egy kamrát helyeznek üzembe.
A terv 17 kamra megépítése. Ennyi hely elegendő a paksi atomerőmű üzemelése és lebontása során keletkező hulladék elhelyezésére. (MTI)

Közeledik az EU Japánhoz
Szabadkereskedelmi egyezmény megkötését tűzte ki célul az Európai Unió és Japán – hangzott el a szombaton Brüsszelben megtartott EU–japán- csúcstalálkozó után. Az EU eddig elzárkózott a Japán által régóta szorgalmazott megállapodás gondolatától, arra hivatkozva, hogy a távol-keleti ország különböző, nem csupán vámjellegű intézkedésekkel nehezíti az európaiak bejutását saját piacára. Az EU 2000-ben még 47 milliárd, tavaly már csak 21 milliárd euróval importált többet Japánból, mint amennyit exportálni tudott oda. (MTI)

Kiviteli rekord a Gazpromnál
Harminc százalékkal nőtt az orosz Gazprom gázkivitele az idei első öt hónapban a múlt év azonos időszakához képest. A társaság ez idő alatt több mint 25 milliárd köbméter földgázt exportált, ebből több mint húszmilliárdot Európába. A Gazprom vezetője a kivitel látványos bővülését külső tényezőkkel, a közel-keleti eseményekkel, valamint a japán atomválsággal indokolta. (MTI)

Kevés a jó használt autó
Egyre nehezebb jó minőségű használt autót találni, pedig a piac kezd magára találni – derül ki a Weltauto felméréséből. Az értékesítés tavaly év végén megindult növekedése az idei év első negyedévében folytatódott: ez idő alatt hat százalékkal, 98 156-ról 104 396-ra nőtt az átírt gépkocsik száma. Tavaly 7–11 százaléknyi mínusz mutatkozott ebben az időszakban 2009-hez képest. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.