Röviden

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feszültség táblaügyben
Kolozsvár. Ismeretlen tettes ellen tett bűnvádi feljelentést tegnap a kolozsvári ügyészségen a
Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Mátyás-szoborcsoport elé kihelyezett, a magyar királyt románnak tituláló tábla miatt. A magyar Külügyminisztérium leszögezte: a polgármesteri hivatal tudtával végrehajtott táblakihelyezés feszültségeket gerjeszt a magyarság és románság kapcsolatában. (R. Sz.)

Minszki lejáratás?
Budapest. A minszki titkosszolgálat lejárató akciójának tekinti a fehéroroszországi magyar nagykövetség egyik tanácsosának botrányát az Origo hírportálnak nyilatkozó Rácz András. A Magyar Külügyi
Intézet főmunkatársa szerint a jelenlegi EU–fehérorosz viszony alapján nem meglepő, hogy épp most robbantottak ki egy ilyen botrányt. Úgy véli, a viszony most kifejezetten rossz, ráadásul több beszámoló szerint a minszki magyar nagykövet tavaly decemberben több más tagállam nagykövetével együtt részt vett a fehérorosz elnökválasztás utáni ellenzéki tüntetés megfigyelésében. (MN)

Spanyol oszlatás
Barcelona. Erőszakot alkalmazva számolta fel a barcelonai rendőrség a Plaza Catalunya körül ülősztrájkkal tiltakozók csoportjait – közölte a helyi sajtó. Beszámolók szerint
a hatóságok mintegy háromszáz főt szorítottak ki a katalán város közterületéről, a rendőrség biztonsági okokra hivatkozott. (MN)

Jemen: bombák az ellenzéki törzsekre
Szaana. A jemeni elnökhöz hű légierő tegnap csapást mért az Ali Abdullah Száleh távozását követelő ellenzéki törzsekre Náhám tartományban – közölte a BBC. Azt azonban egyelőre nem tudni, hány
sérültje, illetve halottja van a légicsapásnak. (MN)

Libanoni merénylet
Bejrút. Hat olasz békefenntartó megsebesült tegnap Dél-Libanonban egy pokolgépes merényletben – közölték katonai források. A robbantás – amelyet eddig senki nem vállalt magára – célpontja az ENSZ kéksisakosait szállító konvoj volt. (MTI)

Csecsenek a terrorlistán
Washington. Az amerikai külügyminisztérium – kifejezetten Oroszország iránti gesztusként is – a terrorizmussal vádolt szervezetek listájára helyezte a csecsenföldi Kaukázusi Emirátust, és ötmillió dolláros nyomravezetői jutalmat tűzött ki első embere, Doku Umarov fejére. A szervezet vállalta a felelősséget a domogyedovói repülőtéren, a moszkvai metróban és a Nyevszkij expresszen elkövetett, összesen közel száz áldozatot követelő robbantásos merényletekért. (Z. G.)

Brüsszeli aggályok
Brüsszel. Adatvédelmi fenntartásokat fogalmaztak meg EP-képviselők tegnap azzal a megállapodástervezettel kapcsolatban, amelyet a terrorizmus elleni fellépés jegyében az EU szándékozik kötni Washingtonnal a légi utasok adatainak átadásáról. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.