Röviden

MN
2011. 06. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Privatizálhatják az osztrák vasutat
Elképzelhetőnek tartja az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) magánosítását Maria Fekter pénzügyminiszter egy osztrák lapnak adott interjú szerint. Mint fogalmazott, „az ÖBB-t könnyedén privatizálni lehet, nekem semmi kifogásom ez ellen”. A miniszter hozzátette, egy stratégiai partnerséget tartana a legelőnyösebbnek. Fekter megismételte korábbi álláspontját: elutasítja, hogy az ÖBB tartozásait állami forrásokból pótolják, ezzel szemben az infrastrukturális fejlesztésekbe való befektetést támogatja. (MTI)

Nem működtek a bankkártyák
Műszaki hiba miatt jelentős fennakadások voltak a bankkártya-elfogadásoknál, és idegen automatákból sem lehetett pénzt felvenni szombaton 11 órától kora délutánig. Banki források szerint a műszaki probléma a Giro Bankkártya Zrt.-nél volt, ezért idegen bank ATM-jéből nem lehetett pénzt felvenni, és idegen bank POS-terminálját sem lehetett használni több órán át. (MTI)

Drágulhatnak a repülőjegyek
A kőolaj drágulása komolyan megterheli a légitársaságokat a Nemzetközi Légiforgalmi Szövetség (IATA) szerint. Az idén a drágulás 27 milliárd dollár pótlólagos kiadást jelent, a szervezethez tartozó mintegy 230 meghatározó légitársaság kerozinszámlája 133 milliárd dollárról 160 milliárdra emelkedik. Ennek egy részét az IATA szerint a társaságoknak ki kell gazdálkodniuk, jegyáremelés formájában az utasokra 25 százaléknyi hárítható át a megemelkedett költségekből. (MTI)

Hatalmas lehet a görög csomag
Görögországnak újabb 100 milliárd eurós mentőcsomagra lehet szüksége ahhoz, hogy megőrizze fizetőképességét – írta a Portfolio.hu a Der Spiegel egy ma megjelenő cikkére hivatkozva. Ez az összeg jóval magasabb annál, mint amire a piaci szereplők számítottak, mivel eddig 60-70 milliárd eurós hitelről lehetett hallani. A Dow Jones hírügynökség mindeközben úgy értesült, hogy mintegy 30 milliárd eurót a magánszektorból várnak majd a mentőövhöz. (MN)

Hitelt kap Minszk és Kairó
Hárommilliárd dolláros hitel folyósításáról döntöttek Fehéroroszország részére az Eurázsiai Gazdasági Közösség pénzügyminiszterei – jelentette be szombaton Moszkvában Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szóvivője. Közben az egyiptomi pénzügyminiszter azt jelentette be, hogy országának hárommilliárd dolláros készenléti hitelt nyújt a Nemzetközi Valutaalap, hogy segítsen áthidalni a 2011–2012-es államháztartási hiányt. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.