Röviden

MTI
2011. 06. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Greenpeace mellett a bíróság
Nagy meglepetést okozott tegnap a holland bíróság, mert ahelyett, hogy több millió eurós büntetéssel sújtotta volna a tiltakozó Greenpeace-aktivistákat, felszólította a Cairn olajvállalatot, hogy hozza nyilvánosságra hiányzó vészforgatókönyvét. Az aktivisták szombaton foglalták el a Cairn sarkvidéki fúrótornyát, és állították le a munkát, mivel annak tevékenysége különösen nagy veszélyt jelent a sarkvidékekre nézve. A magyar Major Dávid a fúrótoronyra feljutva egy daruhoz láncolta magát, és 18 társával azóta is börtönben van. A bíróság szerda este hozza majd meg az üggyel kapcsolatos végső döntését. Miután a bíró úgy vélte, hogy jogos a közvélemény aggodalma a fúrások biztonságosságát illetően, felszólította a céget, hogy hozza nyilvánosságra a titkos olajszivárgási tervet. A Cairn ügyvédei szerint ez ellenkezne a grönlandi hatóságok kívánságával, de a Greenpeace által kikért független jogi szakvélemények ezt cáfolják. (H. Gy.)

Indiában is fenyeget a vörösiszap
Az Amnesty International (AI) arra figyelmezteti családok ezreit az indiai Orissa államában, hogy súlyos környezeti és egészségügyi katasztrófával néznek szembe a közelgő monszun évszakban, miután szivárgásokat jelentettek a Vedanta Aluminium nevű vállalat finomítójának központi vörösiszap-tárolójából. Az AI hozzájutott a Lanjigarh környékén élők által készített videofelvételekhez, amelyeken jól látható, hogy a nagy esőzések következtében nemrég két hasadás keletkezett a tárolón, és az ezekből szivárgó szenynyező anyag elárasztotta a közeli autóutakat. Nagyjából négy-ötezer emberre becsülik annak a 12 falunak a lakosságát, amelyet a szivárgás közvetlenül fenyeget. (H. Gy.)

Program a parlagfű ellen
Oláh Lajos (MSZP) átfogó stratégiát, programokat szorgalmazott a parlagfű ellen tegnap a parlamentben. Ángyán József államtitkár elmondta: ma első helyen szerepel a parlagfű a gyomnövények listáján. Kitért arra, hogy az új alaptörvény kimondja az egészséges környezethez való jogot, amit jelentős előrelépésként értékelt. Hozzátette: vizsgálja a tárca, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a probléma kezelésére. Emellett parlagfűmentes település cím adományozását kezdeményezték. (MTI)

Megújult a Greenfo
Megújult a tízéves Greenfo.hu internetes portál. A 2001-ben alapított honlap új küllemmel, friss hírekkel és szerteágazó szolgáltatásokkal várja a környezet és természet iránt érdeklődő olvasókat. A naponta 7-8 friss hírrel bővülő honlap látogatói naprakész tájékoztatást kapnak többek között a kolontári és a fukusimai katasztrófa fejleményeiről, a budapesti kerékpárosügy felfutásáról, a klímaváltozás alakulásáról. (greenfo.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.