Röviden

MN
2011. 06. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BE92
Mennyibe került Mladics Szerbiának? – teszi fel a kérdést a szerb portál. A szerb vezetők korábbi nyilatkozatai szerint Mladics évente 1,2 milliárd euróba került Szerbiának, ugyanis a parancsnok miatt blokkolták Szerbia belépését az Európai Unióba. Az ország közvetlen költségei is jelentősek, ugyanis évente 10–12 millió euróba került azoknak a munkája, akik Mladics felkutatásán dolgoztak. A lap szerint Szerbia immáron gyorsabban csatlakozhat az unióhoz, de biztonságosabb hely lesz a befektetők számára is.

Dnevi avaz
„Amikor a média beszámolt arról, hogy Ratko Mladicsot letartóztatták, az első pillanatban nem hittem el. Amikor azonban Borisz Tadics bejelentette, hogy a hír igaz, megkönnyebbültem. Mladics letartóztatása számunkra sokat jelent. Végre kifizetődött a mi tizenhat évnyi harcunk” – mondta el a boszniai lapnak Hajra Catic, a Srebrenicai Anyák Egyesületének elnöke. A legyilkolt bosnyákok szüleit tömörítő szervezet vezetője kételkedik Szerbia szándékában, hogy valóban el akarták fogni a parancsnokot, s azt valószínűsíti, hogy Serge Brammert hágai főügyésznek az ENSZ Biztonsági Tanácsa számára készített legutóbbi jelentése gyorsította fel ezt a folyamatot.

RTL
A horvát kereskedelmi televíziónak Zarko Puhovski politikai elemző elmondta, hogy Mladics letartóztatásával Szerbia sok pontot kapott, Tadics pedig megerősítette pozícióját a régióban. „Szerbia sokkal erősebb, és ezt a pozíciót majd megpróbálja kihasználni a régióban” – állítja Puhovski, aki szerint Ratko Mladics elfogásával a problémák egyike megszűnt Szerbia és Horvátország kapcsolatának vonatkozásában.

Kurir
Karagyorgyevics Sándor herceg is gratulált Borisz Tadics szerb elnöknek, Mirko Cvetkovics miniszterelnöknek, valamint a szerb kormánynak Mladics letartóztatásáért – tudósít a Beta hírügynökség nyomán a szerb lap. A szerb királyi család leszármazottja hangsúlyozta, hogy mindez jelentős esemény Szerbia európai perspektívája szempontjából, ugyanis az Európai Bizottság Mladics letartóztatását szabta fő feltételként Szerbiának az ország Európai Unióhoz való csatlakozásához.

Press ONLINE
A szerb napilap büszkén említi, elsőként szerzett tudomást Ratko Mladics letartóztatásáról, ugyanis a lap szerkesztője délelőtt a háborús bűnök kivizsgálásával foglalkozó ügyészség szóvivőjénél, Bruno Vekaricsnál járt, aki egy telefonhívás után a következőt mondta az újságírónak: „Ön most egy történelmi esemény részese. Megerősítették, Mladics tábornokot végül letartóztatták! Az ügyészségen már évek óta vártuk ezt a pillanatot, és ön éppen ma jött hozzám! A megfelelő időben, a megfelelő helyen volt.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.