Röviden

MN
2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovák bírálat
Pozsony. Richard Sulík szlovák házelnök szerint Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke hazudott és becsmérelte a szlovák állampolgárokat. – Ha Kövér úr az első és a második világháború eredményének felülvizsgálatát szeretné, forduljon a győztes hatalmakhoz – üzente a kormánypárti politikus. Sulík szerint felháborító a magyar házelnök állítása a Hospodárske Noviny lapnak adott interjújában, hogy Magyarország katonai beavatkozást indíthatott volna, mert Szlovákia a bősi vízerőmű kiépítésénél brutálisan megváltoztatta a határokat. Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint Kövér Lászlónak az interjúban megfogalmazott állításai meggondolatlanok, nem helyénvalók, de Szlovákia számára nem jelentenek veszélyt. Az Országgyűlés elnöke közölte, minden mondatát fenntartja. (MN)

Zavahiri barátkozna
Kairó. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat az arab forradalmárok barátságát keresi alig egy hónappal első számú vezetője, Oszama bin Laden halála után. Ajman az-Zavahri, az al-Kaida főideológusa videoüzenetében kijelentette: „Azt üzenjük egyiptomi, líbiai, tunéziai és szíriai testvéreinknek, hogy ugyanúgy Amerika ellen harcolunk, mint ők.” (MTI)

Atomtalan Svájc
Bern. Svájc kormánya után a parlament is úgy határozott, hogy az alpesi ország lemond az atomenergia hasznosításáról. Svájcban összesen öt atomreaktor üzemel négy különböző helyszínen, valamennyi
az ország német ajkú vidékén található. (MTI)

Anyahajót épít Kína
Peking. Kína tegnap először ismerte el hivatalosan, hogy repülőgép-hordozó hadihajót épít. Csen Ping-de (Chen Bingde) vezérkari főnök a hongkongi Commercial Daily napilapnak nyilatkozva beszélt a projektről, amelyben az Ukrajnától megvásárolt Varjag nevű hajót építik át saját céljaikra Talien kikötőjében. (Z. G.)

Irán erősít
Teherán. Irán háromszorosára növeli azt a kapacitását, amellyel 20 százalékos urándúsítást ér el, és új, sokáig titokban tartott helyre költözteti korszerű centrifugáit, jelentette ki az iráni atomenergia-ügynökség vezetője. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.