Röviden

MN
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlovákia tárgyalna
Pozsony. A szlovák diplomácia ismételten megerősítette, hogy kész tárgyalni Budapesttel az állampolgárságot érintő egyes kérdésekről, ahogyan arra február 15-én is javaslatot tett. A külügyminisztérium sajtóosztálya közölte: Frantisek Ruzicka, a tárca európai ügyekért felelős főosztályának igazgatója erről a nap folyamán tájékoztatta Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövetet, akit bekérettek a minisztériumba. Az igazgató ezzel összefüggésben egy, a magyar külügyminiszternek címzett levelet adott át a nagykövetnek. (MTI)

Tragédia a tengeren
Tunisz. Mintegy 200-270, Tunéziából Európába tartó menekültnek nyoma veszett a Földközi-tengeren, miután hajótörést szenvedtek – adta hírül a TAP tunéziai állami hírügynökség helyi tisztségviselőket idézve. A tunéziai parti őrségnek a süllyedő hajóról sikerült megmentenie 570 embert, de a fedélzeten tartózkodó többiek hollétéről nem tudnak, és valószínűsítik, hogy megfulladtak. (MTI)

Az egység ünnepe
Róma. Giorgio Napolitano olasz államfő meghívására Schmitt Pál köztársasági elnök kétnapos római látogatása során részt vett az Olasz Köztársaság nemzeti ünnepén. Az idén hatvanöt éves Olasz Köztársaság születésnapját ünneplő, június másodikai nemzeti ünnep egybeesik Olaszország egységének százötvenedik évfordulójával. Az évforduló alkalmából több mint nyolcvan magas szintű delegáció érkezett Rómába. (MTI)

Moszkvai egyeztetés
Moszkva. Magyarország és Oroszország kölcsönösen erősíteni akarja a kétoldalú kapcsolatokat – emelte ki a magyar Országgyűlés külügyi bizottsága küldöttségének tárgyalásairól szólva Balla Mihály bizottsági elnök magyar újságírók előtt Moszkvában. A magyar delegáció egyeztetett a Mol részvényeinek megvételéről, a Nabucco és a Déli Áramlat gázvezeték ügyéről, a Malévről, valamint az orosz fél kérte az együttműködés erősítését Paks tekintetében. Balla Mihály szerint Moszkva megértőnek bizonyult a budapesti Moszkva tér átnevezésével kapcsolatban. (MN)

Házkutatások Ausztriában
Bécs. Házkutatásokat tartottak három magánszemélynél Ausztriában a Schüssel-kormány idején kötött vadászrepülőgép-beszerzési szerződésekkel összefüggésben. Az előző napi házkutatásokról Peter Pilz ellenzéki politikus tájékoztatta a sajtót. Annyit tudni, hogy két fegyverlobbistáról és a Eurofightert gyártó EADS német hadiipari konszern egyik menedzseréről van szó. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.