Röviden

MTI
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elnöki elismerés
Elnöki Érdemérmeket adott át tegnap a Sándor-palotában az államfő a kultúra, sport, vallás, s az oktatás területén kiváló teljesítményt nyújtott személyeknek. Kitüntetésben részesült Pénzes János szabadkai római katolikus megyés püspök, Páva Zsolt, Pécs polgármestere, Kudlik Júlia tévés újságíró, Ulman István fafaragó népművész, Mihály Gábor szobrászművész, Fekete György belsőépítész, Kiczenko Judit irodalomtörténész, Kellermayer Miklós, a pécsi egyetem Klinikai Kémiai Intézetének igazgatója, Istvánfi Csaba kosárlabdaedző, s az ’56-os melbournei olimpiai bajnok szertornász csapat tagjai. (MTI)

Szabad házalni
Az önkormányzatok nem tilthatják a házaló kereskedést a kereskedelmi törvény alapján 2009. október 1-jétől – írta jelentésében az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, a közigazgatási és igazságügyi miniszterrel összhangban. Szabó Máté szerint a korlátozó előírások törvénysértők. (MTI)

A közigazgatás nem üzleti terep
A közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény. Itt sokkal nagyobb szerepe van az önzetlenségnek, a csapatmunkának, annak, hogy az ember ne a saját, hanem a nemzet érvényesülését tekintse elsődlegesnek – nyilatkozta Navracsics Tibor az általa vezetett közigazgatási és igazságügyi tárca havilapjának adott interjúban. A miniszter megerősítette, a megyeiek után 2013-ban létrejönnek a járási kormányhivatalok is. Navracsics komoly vitákra számít az igazságügyi reformmal kapcsolatban. A munkaügyi bíróságokhoz hasonlóan önálló szervezetrendszert kaphat a közigazgatási bíráskodás, s várhatóan létrejönnek közigazgatási bíróságok. (MTI)

Lex Tétényi?
Az LMP szerint az önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló törvénytervezet módosítása arra szolgál, hogy ellehetetlenítsék az esztergomi polgármestert – írta közleményében Szilágyi Péter. A parlament önkormányzati és területfejlesztési bizottságának LMP-s tagja felhívta a figyelmet, a kormánypárti Kósa Lajos és Habis László múlt héten egy „visszamenőleges hatályú javaslatot” nyújtott be. Ez szerinte lehetővé tenné, hogy a helyi adósságrendezési eljárás megindítását utólag jogszerűtlennek nyilvánítsák, és Esztergom jelenlegi polgármesterét így akár egymillió forintos bírsággal is sújthatják. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.