Rövidesen lezárul a maffiaper

Javában tart még a bizonyítás a Tasnádi Péter és 11 társa elleni másodfokú büntetőügyben, szakemberek szerint azonban még júniusban jogerős döntés születhet a vállalkozó második maffiaperében.

Csibra Tibor
2011. 06. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben a hónapban jogerősen is véget érhet a Tasnádi Péter és társai ellen indított maffiaper, a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla tegnap szakértőket hallgatott meg. Az igazságügyi szakemberek feladata tisztázni a vállalkozó elleni vádpontok közül azokat, amelyeket a jelek szerint első fokon nem sikerült lezárni a Fővárosi Bíróságon. Az ítélőtáblán három hónapja tartó eljárás rendhagyóan kezdődött: rövid iratismertetés után már a vád- és védőbeszédeket is megtartották, és akkor derült ki, hogy a Fővárosi Bíróság az egyik vádpontban nem ítélte el, és nem is mentette fel Tasnádi Pétert, s ennek az iratokban sincs nyoma. Úgy tűnt, hogy a történtek miatt meg kell ismételni az elsőfokú eljárást, mert a jogszabályok szerint a másodfokon eljáró bíróság csak olyan ügyekben dönthet, amelyekben elődje már állást foglalt. Az ügyészség márciusban elismerte a mulasztást, de a vádhatóság képviselője úgy tartotta, hogy ettől folytatható a büntetőper. E véleményt vélhetőleg osztotta az ítélőtábla is, majd a perbeszédek után néhány kérdésben újra megnyitották a bizonyítást.
Tasnádi Pétert két éve hat év börtönnel, ugyanennyi idejű közügyektől eltiltással és hatmillió forint vagyonelkobzással sújtotta a Fővárosi Bíróság. A testület részben bűnszövetségben elkövetett életveszélyes, illetve súlyos testi sértésben, valamint maradandó fogyatékosságot okozó testi sértésben és közfeladatot ellátó személy elleni erőszakban felbujtóként, továbbá közveszélyokozásban, rongálásban, sikkasztásban, csalásban, magánokirat-hamisításban, garázdaságban, emberölés előkészületében, zsarolás kísérletében és lopásban találta bűnösnek az elsőrendű terheltet. A vád szerint Tasnádi volt felesége megölésére adott utasítást társainak, amiért az aszszony korábban elhagyta őt. A merényletet a szerteágazó ügyek egy másik vádlottja követte volna el, de ő nem hajtotta végre a megbízatást, az ügyészség szerint ezért Tasnádi két másik terhelttel felgyújtatta az egykori nyomozó kocsiját. A vállalkozó tagadja, hogy utasítást adott volna a bűncselekményekre. Az elsőfokú ítéletbe a gyújtogatás miatt került bele a közveszélyokozás, de a védelem szerint azt csak akkor lehet megállapítani, ha a kár összegét nem lehet megbecsülni. Az említett őrzött parkolóban álló terepjárón kívül öt másik kocsiban esett kár, s annak nagyságát a tegnap nyilatkozó tűzszakértő beszámolója szerint pontosan ki lehet számolni.
A védelem úgy tartja, hogy ennek alapján nem közveszélyokozás történt, hanem rongálás, utóbbi bűncselekménynek pedig lényegesen alacsonyabb a büntetési tétele. Tasnádi nemrég jelezte a Fővárosi Ítélőtáblának, hogy az elsőfokú verdiktben alaptalanul állapítottak meg a terhére csalást, mert az ügyben nyilatkozó könyvszakértő tévesen értelmezte az iratokat. A tegnapi tárgyaláson meghallgatott szakember elismerte, hogy Tasnádi észrevétele jogos volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.