Sebesült NATO-tábornok

Újabb súlyos terrortámadás bizonyította szombaton Afganisztánban, hogy a nyugati katonai intervenció egyáltalán nem áll közel a győzelemhez. Tahár tartományban magas rangú helyi tisztségviselők és az északi országrészben állomásozó külföldi erők (köztük a magyarok) német parancsnokának találkozóját lepte meg egy öngyilkos merénylő. Ez volt az első alkalom a háború 2001-es kezdete óta, hogy a NATO vezette biztonsági erők (ISAF) egy tábornoka megsebesült egy támadásban.

Lázár Ervin
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Berlin megítélése szerint újabb fokozatot ért el az Afganisztánban szolgálatot teljesítő Bundeswehr-kontingens elleni terror. Első alkalommal került sor arra, hogy német főtiszt állt a tálibok elkövette merénylet középpontjában. A nemzetközi erők (ISAF) észak-afganisztáni parancsnoka, a tizenhat nemzet tizenegyezer főnyi egységét vezénylő Markus Kneip vezérőrnagy megsebesült, két német katona életét vesztette. Ezzel ötvenegyre emelkedett a Bundeswehr halottainak a száma a Hindukus lábánál. A tragikus akciót követően Thomas de Maiziere szövetségi védelmi miniszter szükségesnek tartotta, hogy a közvélemény pártfogását kérje az afganisztáni bevetés támogatására: „Katonáink hozzánk tartoznak és tudjuk, hogy jó úton járunk” – hangoztatta a kereszténydemokrata politikus, és gyilkosoknak, politikai bűnözőknek nevezte a tetteseket.
A Tahár tartomány északi sarkában fekvő Talikánban magas szintű biztonsági megbeszélésre került sor. Ezen – a német vezérőrnagy mellett – részt vett az országrész helytartója, a város rendőrparancsnoka, a kabuli kormány képviselői és több törzsi vezető. Tárgyalásuk befejeztével, röviddel délután öt óra előtt hagyták el a kétemeletes épületet, amikor felrobbantotta magát a rendőregyenruhába öltözött merénylő. Életét vesztette Daúd Daúd tábornok volt belügyminiszter-helyettes, Ahmed Sah Maszúd legendás mudzsáhed parancsnok egykori testőre, Sah Dzsehán Núri, Tahár rendőrfőnöke és a tartományi kormányzó titkára is. Abdul Dzsabbar Takva kormányzó égési sérüléseket szenvedett a fején, a hátán és a kezén.
Az ötvenöt éves Markus Kneip sérülése nem annyira súlyos, hogy haza kellene szállítani. A Kunduzban állomásozó német egység nem tartja kizártnak, hogy a merénylet mindenekelőtt a vezérőrnagy likvidálását célozta, bosszúból egy másfél héttel ezelőtt lezajlott incidensre. Akkor a kunduzi tábor ellen intézett roham feltartóztatására a katonák végül éles lövéseket adtak le, tíz afgán életét kioltva.
Bár Tahár tartományt északi szomszédjaival együtt – köztük a magyar kontingens által felügyelt Baglánt – békésnek szokás nevezni, a tények ezt megkérdőjelezik. Többek között tavaly ugyanitt ölték meg egy mecsetben 19 más emberrel együtt a szomszédos Kunduz kormányzóját.

Civileket ölt az ISAF. Tizennégy civil – zömmel gyerek – halt meg egy NATO-légicsapásban szombaton a dél-afganisztáni Hilmend tartományban. A NATO helikoptereket mozgósított egy támaszpontja védelmére Navzad körzetben, amelyek rakétái két lakóházat találtak el. Szerdán az északkeleti Nurisztán tartományban a tálib áldozatokon túl a NATO gépeinek légitámadásában 20 rendőr és 18 afgán civil is meghalt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.