Segít az állam a csődben lévő cégeknek?

Hírösszefoglaló
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több fontos gazdasági törvény került a parlament elé a hét végén. Ilyen többek között az, amelyben a kormány rendeletben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a vállalkozásokat, amelyek csődeljárás vagy felszámolási eljárás alatt állnak, és adósságrendezésükhöz, hitelezőikkel való megegyezésükhöz, reorganizációjukhoz nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik. Az erről szóló törvényjavaslatot Rogán Antal, a gazdasági bizottság fideszes elnöke nyújtotta be az Országgyűlésnek. Ugyancsak a politikus nevéhez fűződik az elektronikus hírközlési törvény tervezett módosítása. A fogyasztóvédelem és a felhasználói jogok megerősítése, illetve a magánélet és a személyes adatok védelme, a biztonsággal kapcsolatos rendelkezések szigorítása a fő céljai ennek a javaslatnak.
A Mol-részvények visszavásárlását július 15-ig hagyhatja jóvá az Országgyűlés. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hogy Fellegi Tamás miniszter korábbi bejelentésének megfelelően a képviselők teljes egészében megismerhetik a visszavásárlásról szóló szerződést. A kormány döntése alapján a kijelölt vevő a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. lesz. A kabinet határozatában megerősítette, hogy támogatja a Mol 21,2 százalékos részesedésének állami megvásárlását. A visszavásárlásról szóló szerződést az Országgyűlés az átláthatóság és a megalapozott döntéshozatal érdekében nyílt plenáris ülésen vitatja meg, annak tehát minden részlete megismerhető. A szerződés és az abban foglalt fizetési feltételek csak a parlamenti jóváhagyást követően válnak kötelező érvényűvé.
Az orosz részvények visszavásárlásáról írt tegnap a Le Monde is. A vezető francia lap felidézi a Mol-részvények eladását, mint az oroszok erőszakos behatolási kísérletét a nyugati piacra. A franciák szerint budapesti üzleti körökben az a pletyka terjed, hogy a kormány egy nagy beruházást, a metrót, vagy a paksi erőmű bővítését adta cserébe a kivásárolt oroszoknak. Eközben Józsa István, az MSZP országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, a Mol-részvényeket 40 százalékos felárral vásárolta vissza a kormány. A politikus kétségbe vonta, hogy helyes gazdaságpolitikát követett a kormány, amikor drágán vett és olcsón adott el.

Airport-ügyben feljelent a Jobbik. Érthetetlennek tartja a Jobbik, hogy a kormány eladja a Budapest Airport Zrt. maradék állami részét a többségi tulajdonosnak anélkül, hogy a 2005-ös privatizációs szerződést felülvizsgálná – közölte Staudt Gábor országgyűlési képviselő. A politikus elmondta, kérték a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a szerződés kiadását. Hozzátette, az eddigi információk alapján megalapozott lehet a büntetőfeljelentés, amit a Jobbik meg fog tenni. Staudt Gábor arról is beszámolt, az ügyészséghez fordul, ha semmisséggel helyre lehet állítani az eredeti állapotot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.