Segített a piros zászló

Munkatársunktól
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszokott módi a Forma–1-es vb soros versenye után: a Monacói Nagydíjat követően is Sebastian Vettelt dicséri a nemzetközi sajtó. Ám az idei hatodik futamán ötödik győzelmét elkönyvelt német versenyző méltatása mellett nem sikkadhat el, hogy ezúttal nagy szerencséje is volt. Igaz, hogy a 16. körben a Red Bull szerelői jó ideig pepecseltek a kerékcseréjével, és a szuperlágy gumik helyett tévedésből (!) lágyakat tettek fel neki, ám a végén ez a malőr lett a nyerő húzás. A regnáló világbajnok abroncsai váratlanul jól bírták a strapát, ráadásul hét körrel a vége előtt, Alguersuari és Petrov balesete után, a verseny megszakításakor Vettel „büntetlenül” lecserélhette őket. S ekkor már borítékolható volt, hogy Alonso és Button nem tudja megelőzni. Mindezt a spanyol lapok nehezen emésztik meg. „A piros zászló Vettel segítségére sietett” – szögezi le az El Mundo; „Vettel oldalán a világbajnokok szerencséje. Alonso a hajrában támadni próbálta, erre félbeszakadt a verseny. A folytatás már kész bohózat volt” – kesereg a Marca. Kell-e mondani, Németországban más hangnemű a tálalás: „Roncsderbi Monacóban, de Vettel lazán győzött. A mi Vettelünk nem fantasztikus, hanem sebastianisztikus!”
Ami viszont a baleseteket illeti, azokkal nem szabad tréfálkozni. Szerencsére Sergio Perez, aki még az időmérőn vágódott a gumifalba, megúszta agyrázkódással és zúzódásokkal, Petrov pedig kisebb lábsérüléssel, hogy beszorult az autójába. Ám nem lehet figyelmen kívül hagyni a Salzburger Nachrichten szakírójának szavait: „A verseny tele volt izgalmakkal, a két sérült pilóta és a fél tucat baleset azonban elgondolkodtató. Egy napon talán nem lehet majd hamar napirendre térni a monacói futam után, de ahhoz, hogy megkérdőjelezhető legyen a miniállam versenye, valami nagyobb bajnak kell történnie…”
Annak idején Nelson Piquet is megmondta, Monacóban olyan versenyezni, mint helikopterrel a nappaliban repülni; de a Forma–1 legnagyobb presztízsű nagydíja kihagyhatatlan a naptárból.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.