Segítség Dél-Szudánnak

Munkatársunktól
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Segíteni kívánja az Európai Unió, hogy a július 9-én függetlenné váló Dél-Szudán életképes ország legyen – hangsúlyozta Martonyi János tegnap Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a távollétében a magyar külügyminiszter volt az uniós társelnöke az összesen több mint száz afrikai, karibi, illetve csendes-óceáni ország magas rangú kormányzati képviselőjével – részben külügyminiszterével – folytatott keddi megbeszélésnek.
Az ACP (African, Caribbean and Pacific) országcsoport minden esztendőben miniszteri szinten találkozik az európai integrációs szervezet képviselőivel azóta, hogy 1975-ben Togo fővárosában, Loméban aláírták az első kereskedelem- és gazdaságpolitikai megállapodást. A mostani ülésen áttekintették a 22,7 milliárd eurós Európai Fejlesztési Alap működtetését, valamint az EU, illetve 78 ACP-ország közötti kereskedelmi kapcsolatok alakulását. Az általános politikai vita keretében szó esett a migráció, a vízumügyek, illetve a visszaküldés-visszafogadás kérdésköréről. Martonyi a tanácskozást záró sajtóértekezleten elmondta, hogy a rendkívül érzékeny migrációs problémakört az egész harmadik világgal át kell tekinteni, és ebben fontos szerepet játszik az ACP.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.