Sértő felirat Kolozsváron

2011. 06. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar polgármestert akarnak. Együttműködési megállapodást kötött tegnap az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt Maros megyei szervezete arról, hogy a jövő évi helyhatósági választásokon közös polgármesterjelöltet indítanak Marosvásárhelyen. A paktumot az RMDSZ-nek is alá kellett volna írnia, ám a szövetség egyelőre elállt a megegyezéstől. A felek célja olyan személyt indítani a megméretésen, akinek győzelmével tizenkét év után ismét magyar polgármester kerülne a megyeszékhely élére.


Visszakerült tegnap a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportra az a bronztábla, amely román nemzetiségűként könyveli el a magyar királyt. Fadrusz János 1902-ben leleplezett alkotásán 1932-ben helyezték el azt a Nicolae Iorga román történésztől származó idézetet, amely azt hirdeti: „A csatában győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult.” A történelemhamisító feliratot 1940-ben, Észak-Erdély visszacsatolásakor levették a Hunyadi Mátyást és vezéreit ábrázoló emlékmű talapzatáról, ám 1992-ben a szélsőségesen magyarellenes Gheorghe Funar polgármester ismét visszatette.
A szoborcsoportnak a magyar és a román állam által közösen finanszírozott tavalyi restaurálása után a Iorga-idézetet már nem is helyezték vissza, tegnap azonban Gheorghe Apostu polgármester rendeletére megjelent. László Attila alpolgármester szoborgyalázásnak nevezte a tábla elhelyezését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.