Seselj védené Mladicsot Hágában?

Hágában minden készen áll Ratko Mladics vádlott fogadására, csak a szerb hatóságok döntésére várnak – közölte a nemzetközi törvényszék képviselője. A belgrádi döntés pedig maholnap megszületik, az időt már csak Mladics védőügyvédei húzhatják, s meg is teszik minden jogi lehetőséget kihasználva.

Sebestyén Imre
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kiadatást azonban nem késleltethetik tovább négy napnál, tehát péntekig meg kell történnie. Előtte azonban követelik, hogy egy független orvoscsoport mérje fel a vádlott egészségi állapotát. Milos Saljics szerint ugyanis védence egészségügyi állapota riasztó, és valószínűleg nem élné meg a hágai Nemzetközi Törvényszék előtti felelősségre vonást. A család sem bízik a börtönorvosok diagnózisában, amely szerint a volt tábornok egészségügyi szempontból alkalmas a tárgyalásra. A szokásos rend szerint egyébként a Hágába érkező vádlottakat mindjárt orvosi vizsgálatnak vetik alá, és így az illető két-három nap múlva már meg is jelenhet a bíróság előtt.
Egy bulvárlapokba illő közjáték tette nevetségessé közben a Mladics-ügyet. Mert miközben az öreges bőbeszédűséggel nyilatkozó Mladics a hágai törvényszéken levő Vojiszlav Seseljt kreténnek nevezte, aki a bíróság előtti szereplésével kárt okoz nemcsak magának, hanem a szerb államnak is, Seselj Szerb Radikális Pártja tüntetést szervezett vasárnap este Mladics kiszolgáltatása ellen. Mladics fia, Darko pedig, hogy enyhítsen apja kínos nyilatkozatán, kijelentette, hogy Seseljt kérnék fel a volt parancsnok védelmére. Mint ismeretes, a radikális vezér maga látja el védelmét Hágában. A vasárnapi tüntetés egyébként zavargásokká fajult, aminek következtében az agresszívan fellépő szélsőségesek megütköztek a rendőrséggel. Néhány tucatnyi tüntető és rendőr megsérült, 180 személyt előállítottak.
Közben a hét évvel ezelőtt meggyilkolt két gárdista szülei tegnap azt követelték, hogy ez ügyben hallgassák ki Mladicsot. Mint emlékezetes, a Belgrád melletti topcsideri laktanyában 2004-ben tisztázatlan körülmények között lelőttek két kiskatonát. A találgatások szerint ezeknek a fiataloknak azért kellett meghalniuk, mert véletlenül meglátták az akkor éppen ott rejtegetett hágai körözött személyt. De hogy kit, nem tudni. Az ügy azóta sem tisztázódott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.