Sok a vasárnapi vásárló az áruházakban

A szakmai szervezetek üdvözlik, hogy egyelőre nyitva maradhatnak vasárnap az üzletek, a javaslatot előterjesztő kereszténydemokraták ellenben továbbra is fontosnak tartanák a szabad vasárnapot. A szakszervezeti vezető viszont az alacsony bérekben, nem pedig a hét végi nyitva tartásban látja a kereskedelmi dolgozók legnagyobb problémáját.

Hajdú Péter
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy éve tartó bizonytalanságnak vetett véget a miniszterelnök keddi bejelentése, amely szerint egyelőre nem aktuális a boltok vasárnapi zárva tartása, mert heti öt nap munkából ma nem lehet megélni hazánkban. A javaslat egyik beterjesztője, a kereszténydemokrata Harrach Péter az MTI-nek elmondta, megértette a miniszterelnök üzenetét, de álláspontja változatlan. A KDNP frakcióvezetője lapunknak már a múlt héten kijelentette, a kérdésben politikai döntés születik, a Fidesz vezetői mondják ki a végső szót, talán már akkor is sejtett valamit. A szakmai szervezetek viszont üdvözölték a döntést. – Megnyugtatott bennünket a miniszterelnöki bejelentés – fejtette ki Balatoniné Kiss Judit, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára. Egyrészt, mert véget vetett a régóta tartó bizonytalanságnak, ami akadályozta a tervezést, másrészt, mert így megmenekült számos munkahely, s a költségvetés sem esik el adóbevételektől.
A vásárlók jelentős részének érdekeit is szem előtt tartotta a miniszterelnök, amikor arról beszélt, hogy nem tartja aktuálisnak az üzletek vasárnapi zárva tartását – ezt már Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára hangsúlyozta. A főtitkár szavait igazolják a TNS Hoffmann májusi felmérésének adatai is. A magyarok 48 százaléka, azaz 1,9 millió család vásárol vasárnap, s átlagosan 12–15 ezer forintot költenek. A vevők 45 százaléka több mint egy órát tölt az üzletben, és általában több családtag vásárol együtt, azaz a vasárnapi vásárlás tulajdonképpen családi program – összegezte a kutatás eredményét Jüttner Ádám, a cég stratégiai igazgatója.
Bár a szakszervezeti vezetők fontosnak tartják, hogy a vasárnap valóban a családé lehessen, a kereszténydemokrata javaslatot mégis előkészítetlennek tartják. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke például hiányolja belőle a pontos szabályozást. Hiszen ha egy nagyáruház szombaton éjfélkor zár be, a dolgozóknak még vannak teendőik, így csak valamikor hajnalban érnek haza, s előfordulhat, hogy a hét eleji nyitáshoz már hétfőn nulla órakor munkába kell állniuk. Így alvással kénytelenek tölteni a vasárnap jó részét. A vasárnapi nyitva tartás kérdésének megoldásához először a béreket kellene rendezni – fejtette ki lapunknak a szakszervezeti vezető. A jelenlegi alacsony jövedelem miatt ugyanis nagyon sok kereskedelmi dolgozó vállalja a hét végi vagy éjszakai műszakot, mert csak így tudja eltartani családját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.