Spanyol macska, angol egér

A vesztes fél is elismeri, hogy a jobbik nyert a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjében; mi több, Sir Alex Ferguson, a Manchester United szakvezetője szerint még soha nem játszottak olyan erős ellenféllel, mint a szombati finálét 3-1-re megnyert Barcelona. A londoni találkozót dirigáló Kassai Viktort a nemzetközi sajtó dicséri azzal együtt, hogy az angolok találatát néhány centis lesállás előzte meg.

Munkatársunktól
2011. 06. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öröm és vandalizmus. Nem csak a tánc, az éneklés, az önfeledt ünneplés jellemezte Barcelonában a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, a Barca Bajnokok Ligája-győzelmét követő órákat, amikor is a katalán főváros központjában mintegy 35 ezren vonultak az utcára Messiéket éltetni. A győzelem nyomán a fanatikus szurkolók egy részénél a fieszta randalírozásba, itt-ott nyílt vandalizmusba csapott át, s a rendfenntartókkal vívott összecsapásokban 132-en sérültek meg kisebb-nagyobb mértékben, köztük rendőrök is. Kórházba tizennyolc embert kellett szállítani, kettőnek súlyos az állapota. A zavargók közül 84-et őrizetbe vettek.


A Barcelona története során negyedszer hódította el a Bajnokok Ligája (korábban BEK) trófeáját, miután a Wembley-ben rendezett döntőben 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet. A Kassai Viktor által vezetett meccsen a katalánok a 27. percben Xavi mesteri passza után Pedro találatával szereztek vezetést (1-0), de az MU még az első játékrészben egyenlített. A 34. percben Rooney ugratta ki Giggset, aki visszatette a labdát neki, a csatár pedig tizenkét méterről a jobb felső sarokba bombázott (1-1). A barcelonai védők közül Abidal lest reklamált, és a televíziós visszajátszások azt támasztották alá, hogy ha csak néhány centivel is, de Giggs valóban lesen volt a labdaátvételnél. A gyakorlatilag vonalban levő Erős Gábor asszisztens nem jelzett a szabad szemmel alig érzékelhető szituációnál, s ezzel a nemzetközi szövetség útmutatását követte, ami ilyen esetben a támadófutballt preferálja. Ha történetesen ez az egy találat születik a BL-döntőben, Kassaira borítékolhatóan össztűz zúdul, ám a Barcelona a folytatásban lefocizta a pályáról ellenfelét. A macska-egér játékban az 54. percben Messi húsz méterről bombázott a visszavonuló Van der Sar kapujába (2-1), a 63. percben pedig Villa 18 méterről tekert a bal felső sarokba (3-1). A Barca fölényét a meccs statisztikája mutatja meg kérlelhetetlenül: a kaput eltaláló lövések aránya 12:1, a labdabirtoklásé 63:37 volt a spanyolok javára, pedig az utolsó negyedórára már átengedték a teret az MU-nak.
Amikor Pep Guardiola a 88. percben pályára küldte a Barca csapatkapitányát, a nem teljesen egészséges Carles Puyolt, mindenki biztosra vette, hogy a hátvéd emeli majd magasba BL-trófeát, de ő lemondott a lehetőségről a szezon közben májdaganattal műtött Abidal javára. A találkozó legjobbjának Messit választották, aki a döntőben szerzett góljával az idei sorozatban tizenkétszer volt eredményes, és beállította Ruud van Nistelrooy 2002/03-as rekordját. – Egyszerűen félelmetes volt, amit nyújtott a csapatunk, de idő kell hozzá, mert még fel sem fogtuk, hogy mit is értünk el. Az biztos, hogy mi vagyunk a legjobbak, teljes mértékben rászolgáltunk a győzelemre. Most elmegyünk vakációzni, aztán jönnek az újabb feladatok, nekem a válogatottal a Copa Americán, utána pedig ismét a Barcával, és ott folytatjuk, ahol most abbahagyjuk. Jönnek az újabb sikerek, az újabb kupák, az újabb gólok – nyilatkozta a lefújás utáni pillanatokban az argentin klasszis. Guardiola csapata dicsérete mellett külön is méltatta Messit: – Ő a legkiválóbb labdarúgó, akit valaha láttam, s akit valaha is látni fogok. Ám a csapat egészének kijár a dicséret, látványos futballal megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját. Nem hinném, hogy kétség férhet hozzá: teljesen jogosan miénk a végső siker, de gratulálni szeretnék a Manchesternek is, mert nagyon jó csapatot sikerült legyőznünk.” Az esetleges távozásáról szóló pletykákra reagálva pedig úgy fogalmazott: – Legalább még egy szezonra a Barcánál maradok, aztán majd meglátjuk…
A vesztes fél fejet hajtott a győztes előtt. – El kell ismernünk, hogy jobb csapat győzött le bennünket, a legjobb, amellyel valaha játszottunk. Ilyen erős ellenfelünk sose volt. Jó szezon van mögöttünk, sajnos a vége csalódás, de ettől a Barcelonától nem szégyen kikapni – bökte ki az MU mestere, Sir Alex Ferguson.
A főszereplők első nyilatkozataiban Kassai Viktor nem került szóba, ami honfitársunk dicsérete. S ugyan a spanyol sajtó szóvá teszi neki a Rooney gólja előtti leshelyzetet, az általános vélemény az, hogy kiválóan dirigálta a találkozót. Az első félidőben Evra, a másodikban Villa kezezését a 16-oson belül helyesen ítélte vétlennek, a sárga lapokból jogosan osztott ki négyet, s a manchesteri Valenciával szemben még türelmes is volt…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.