Szellemi „epeömlésről” a Házban

Szilágyi Richárd
2011. 06. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Örülök, hogy hozzájárulhattunk szellemi jólétéhez azzal, hogy e heti epeömlését meghallgattuk – mondta Navracsics Tibor napirend előtt a parlamentben Vona Gábornak. A Jobbik elnöke Belső Trianon című felszólalásában egyrészt a nemzeti összetartozás napjának kommunikációját kérte számon a miniszterelnök-helyettesen, másrészt a Nemzeti Színház vezetőjének, Alföldi Róbertnek legutóbbi ügyét igyekezett párhuzamba állítani Trianonnal. Vona szerint az öszszetartozás napja nem ünnep, hanem gyásznap, torz továbbélése annak a Kovács László-i gondolatnak, hogy merjünk kicsik lenni.
Navracsics emlékeztette a Jobbik elnökét, az elmúlt ciklusokban a Fidesz–KDNP egyedül küzdött Trianon sebeinek begyógyításáért. A miniszterelnök-helyettes szerint alapvető gond, hogy a Jobbiknak a határon belüli összetartozás sem tetszik: ahová csak lehet, határokat húznak, magyarok és cigányok, jobboldal és baloldal közé.
Felszólalásának második részében Vona a belső Trianon szimbólumának nevezte az Alföldi-ügyet. Szerinte a politika egy „sebzett, beteg lelkű embert” bízott meg a Nemzeti Színház vezetésével, így „folyamatosan meg lehet alázni kulturális tradícióinkat”. Navracsics ironikusan úgy válaszolt: biztos benne, hogy Novák Előd sokat foglalkozik Alföldi művészetével, de ő Blaskó Péternek, a jobboldali kötődésű színésznek a véleményét tartja többre, aki legutóbb kiállt Alföldi mellett.
Mint ismert, a Jobbik hónapok óta szorgalmazza a Nemzeti Színház igazgatójának leváltását, de a nemzeti erőforrás miniszter – egy újságíróval történő szóváltása miatti írásbeli figyelmeztetés után is – posztján hagyta a direktort. Tegnap a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége és a Civil Összefogás Fórum is követelte az igazgató menesztését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.