Szellempart

Balogh Roland
2011. 06. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ciprus Miamija – így emlegették egykoron Famaguszta városát, amelyet 1974 óta a ciprusi ENSZ-ütközőzóna hermetikusan elzár a külvilágtól, így ma nem más, mint egy hatalmas szellemváros. A célom tehát nem lehet más, mint hogy újjáélesszük az egykor virágzó, a ciprusi gazdaság motorjának számító várost – mondta lapunknak Alekszisz Galanosz. A famagusztai polgármester – akit 2006. december 17-én választottak meg a városból száműzött, ma Ciprus déli, görög részén élő egykori lakói – ennek érdekében ENSZ- és európai uniós határozatot szeretne, amely kezdeményezéshez már 30 ezer volt lakos csatlakozott. Szerinte egyébként elfogadhatatlan az, hogy míg Törökország csatlakozni akar az Európai Unióhoz, addig megszállva tartja egyik tagállamának egy részét.
Galanosz nem az egyetlen olyan városvezető, akit az északról délre száműzött görög lakosság mind a mai napig megválaszt. Gyakorlatilag minden, a törökök által elfoglalt településnek megvan a saját, görög városvezetője. A poszt ráadásul nem csak jelképes feladatot takar. Famaguszta például a különböző „városi” találkozók, közösségi események, illetve szavazások mellett komoly erővel bíró focicsapatot is fenntart, amely még az 1974-es inváziót követően a déli tengerparti nyaralócentrumba, Larnacába költözött. Az Anorthoszisz Famaguszta ráadásul a 2008–2009-es idényben bejutott az UEFA Bajnokok Ligájának csoportkörébe, ahol hatalmas meglepetésre otthon 3-1-re megverte a görög Panathinaikosz csapatát, 3-3-as döntetlent ért el az Internazionale ellen, és a német Werder Bremen sem tudta egyszer sem legyőzni. A török invázió után mind a török, mind a görög sportcsapatok elhagyták a másik fél területét és északra vagy délre költöztek át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.