Szemes szarvas

Molnár Csaba
2011. 06. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlősök között szinte egyedülálló módon a rénszarvasok képesek az elektromágneses sugárzás ibolyántúli (ultraibolya, UV) tartományában is látni. A University College London kutatóinak felfedezése előtt csak néhány rágcsálóról és denevérről tudták, hogy a szemük ideghártyájában, a retinában sorakozó érzékelő idegsejtek (receptorok) a látható fénynél rövidebb hullámhosszú sugárzást is képesek érzékelni. Ezzel szemben a madarak, hüllők és rovarok között általános képesség az UV-tartományban való látás. A kutatók szerint ez a képesség – amelyet valószínűleg egykoron sok emlős birtokolt, de többségük elveszítette az evolúció során, és a rénszarvas is utólag szerezhette vissza – közvetlenül segíti túlélésüket északi élőhelyükön, olvasható a New Scientistben.

400
nanométernél (a milliméter milliomodrésze) hoszszabb és 700-nál rövidebb hullámhosszú elektromágneses sugárzás a látható fény. Az elnevezés meglehetősen emberközpontú, hiszen más állatok fényérzékelése e határokon túl nyúlhat.

90
százalékát visszaveri a sarkköri tájakon szinte egész évben fagyott hó a napból érkező ibolyántúli sugárzásnak. A hómentes talaj ezzel szemben gyakorlatilag a teljes UV-sugárzást elnyeli. A Glen Jeffery vezette kutatócsoportnak ezért jutott eszébe a kérdés: vajon a rénszarvasok kihasználják-e ezt a körülményt?

350
nanométeres sugárzást átenged a rénszarvasok szaruhártyája és szemlencséje, amint azt egy preparált szarvasszemen kísérletezve kimutatták. E lépésre azért volt szükség, mert sok emlős – így az ember – szaruhártyája kiszűri az UV-sugárzást, így az el sem jut a retináig. Erős fénnyel világított havas környezetben a szaruhártyát védekezésképpen besötétíti a sok ibolyántúli fény, amely hóvakságot okoz.

18
altatott szarvast vizsgáltak ezután. Különböző hullámhosszú ultraibolya sugárzással világítottak a szemükbe, és a látóidegükre kapcsolt piciny elektródákkal figyelték, hogy keletkezett-e elektromos ingerület a retinájuk fényérzékeny receptoraiban.

320–350
nanométeres sugárzással a szemükbe világítva érzékelő idegsejtjeik „tüzeltek”, tehát a számukra megfelelő környezeti ingert érzékelték, és erről információt küldtek az agy felé.

10 000
éve vándoroltak az északi sarkkörön túli tájakra a rénszarvasok, így az ultraibolya fény érzékelése igen gyorsan alakult ki náluk evolúciós időléptékben. E gyors adaptáció csak akkor valósulhatott meg, ha a rénszarvasok számára az UV-látás egyértelmű előnyökkel járt.

5000
kilométert is vándorolnak egy évben az észak-amerikai rénszarvasok, ezzel ők a leghosszabban vándorló emlősök. A vándorlás során számos ragadozó veszélyezteti az életüket a rozsomáktól a farkason keresztül a barna és jegesmedvéig. A ragadozók árulkodó nyomai – például a szőrcsomók és a vizelet – pedig az UV-tartományban sokkal kontrasztosabban látszanak.

500 000
állatot is számlálhatnak az őszi vándorlásra összegyűlő hatalmas csordák. A téli keserves hidegben alig van mit enniük, zuzmón tengődnek, amely az ibolyántúli tartományban ugyancsak sokkal jobban észrevehető számukra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.