Szennyezettvizet engednekaz óceánban

2011. 06. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszer is megszakadt a Fukusima Daiicsi atomerőmű egyes és kettes reaktorának áramellátása, de a hűtést folytatni tudták – jelentette be tegnap a Tepco (Tokyo Electric Power), a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott létesítményt működtető vállalat a Reuters szerint. A társaság egyik szóvivője közölte, azt tervezik, hogy a későbbi korróziót megakadályozandó, rövidesen az óceánba szivattyúzzák azt a körülbelül háromezer tonnányi, enyhén sugárszennyezett vizet, amely a szökőárral jutott a Fukusima Daiicsitől alig tíz kilométerre lévő Fukusima Dainiba (Fukusima–2). A Tepco terve felháborodást váltott ki a környékbeli halászati vállalatok között, hiszen áprilisban már tízezer tonnányi fertőzött víz jutott az óceánba a Daiicsiból. Eközben húsz ázsiai és óceániai ország részvételével jövő hónapban nemzetközi vizsgálat indul, hogy felmérjék, miként hatott a nukleáris baleset okozta sugárszennyezés a Csendes-óceánra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.