Szenzáció a Szépművészetiben

P. Szabó Ernő
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem száz évvel ezelőtt láthatta először és utoljára a nagyközönség Orbán Dezső Nagy aktját, amely néhány évtizedes lappangás után a múlt évben bukkant fel Ausztráliában. A nagyméretű festmény a Szépművészeti Múzeumban múlt héten nyílt Nyolcak-kiállítás fontos darabja, ám a remekmű a szállítás miatt csak tegnap délelőtt került ki a tárlatra. Orbán Dezső (Győr, 1884 – Sydney, 1986) maga is évtizedeken keresztül élt és dolgozott Ausztráliában, ahová családjával együtt vándorolt ki 1939-ben. Orbán Dezső budapesti műtermében alakult meg 1909-ben a Keresők Társasága, amely később Nyolcak néven vált a XX. századi magyar művészet egyik legfontosabb csoportjává. A Szépművészeti Múzeum A Nyolcak/The Eight című kiállítása szeptember 11-ig látogatható. (P. Sz. E.)

fotó: Nagy Béla

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.